Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa: Pred žarištima mržnje i osvete valja umnožiti „žarišta milosrđa”

Vatikan (IKA)

Papa Franjo se u Dvorani Pavla VI. 23. ožujka susreo sa sudionicima tečaja za sudište „pro foro interno” (za unutarnje područje), koji je potaknula Apostolska pokorničarna, izvještava Vatican News.

Primiti svakoga bez predrasuda, slušati braću uhom srca, velikodušno dijeliti Božji oprost, jamčiti dostupnost u ispovjedaonicama, također u vidiku Jubileja 2025. godine. Srž je to govora kojim se papa Franjo obratio sudionicima XXXIII. tečaja za sudište pro foro interno (za unutarnje područje) koji se ovih dana održava na poticaj Apostolske pokorničarne. Papa Franjo potaknuo je prisutne da nastave tu formativnu zadaću koja – kako je rekao – čini mnogo dobra za Crkvu jer pomaže da njezinim „žilama” kola „limfa milosrđa”.

Ako se netko ne osjeća davateljem milosrđa koje prima od Isusa, neka ne ide u ispovjedaonicu – istaknuo je Papa te citirao apostolsku pobudnicu Evangelii gaudium: „Živeći od milosrđa i pružajući ga svima, Crkva se ostvaruje i obavlja svoje apostolsko i misionarsko djelovanje. Gotovo bismo mogli reći da je milosrđe uvršteno u karakteristične znakove Crkve; posebno daje da blistaju svetost i apostolstvo”.

Sveti je Otac istaknuo da nije moguće, posebno u ovo korizmeno vrijeme, ne posvetiti pozornost prakticiranju pastoralnoga milosrđa, koje se konkretno izražava upravo u punoj raspoloživosti svećenika, bez rezerve, prema obavljanju službe pomirenja. Raspoloživost se – prema Papinim riječima – očituje prije svega u primanju svih bez predrasuda, jer samo Bog zna što milost može učiniti u srcima, u svakom trenutku; potom u slušanju braće uhom srca, ranjenoga poput Kristova; u odrješenju pokajnika, velikodušno dijeleći Božji oprost; te u praćenju pokorničkoga puta, bez prisile, držeći korak s vjernicima, uz ustrajnu strpljivost i molitvu.

Rimski je biskup potaknuo svećenike na velikodušnost srca u svijesti da je i sâm svećenik, budući da je i on pokajnik, istodobno grješnik i službenik milosrđa. To je vaša istina. Ako se netko ne osjeća grješnikom – kazao je – molim vas, neka ne ide u ispovjedaonicu.

Potom se osvrnuo na napetosti u svijetu, koje se često pretvaraju u očitovanje mržnje i nasilja, te istaknuo: „U svijetu, nažalost to vidimo svakoga dana, ne nedostaju žarišta mržnje i osvete… Stoga mi, ispovjednici, trebamo umnožiti „žarišta milosrđa“. Nemojmo zaboraviti da se nalazimo u nadnaravnoj borbi, borbi koja se čini posebno opasnom u naše vrijeme, iako već znamo konačni ishod Kristove pobjede nad silama zla, ali borba još uvijek traje. Ta se pobjeda stvarno ostvari svaki put kad pokornik bude odriješen od grijeha. Ništa ne udaljava i ne pobjeđuje zlo više od Božjega milosrđa”.

Na kraju, ističući koliko je obilan Božji oprost, Papa je pohvalio odluku Apostolske pokorničarne da dane formativnoga tečaja zaključi pokorničkim slavljem koje će se održati sutra u crkvi Santo Spirito in Sassia te potaknuo prisutne da ponovno otkriju, teološki prodube i pastoralno šire – također u vidiku Jubileja – ono naravno proširenje milosrđa, odnosno oprost, piše Vatican News.