Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa predvodio Večernju posljednjeg dana Svjetske molitvene osmine za jedinstvo kršćana

Rim (IKA)

Papa Franjo predvodio je ekumensku Večernju u bazilici Sv. Pavla izvan zidina u subotu 25. siječnja, posljednjeg dana Molitvene osmine za jedinstvo kršćana.

Kao Isusovi učenici moramo paziti da nas ne privuče svjetovna logika, već trebamo slušati malene i siromašne jer Bog voli slati svoje poruke upravo preko njih koji su najsličniji njegovo Sinu koji je postao čovjek, rekao je Papa tijekom ekumenske Večernje. U očekivanju zajedničkog pristaništa treba gledati dalje od pojedinačnih interesa i nadilaziti nasljeđa prošlosti.

To je obzorje što ga je iznio Papa pred predstavnicima kršćanskih zajednica pokraj relikvija Pavlovog učenika Timoteja koje su ovom prilikom donesene iz Termolija u baziliku Sv. Pavla. Osvrćući se na geslo Molitvene osmine za jedinstvo kršćana „Iskazivahu nam nesvakidašnje čovjekoljublje“ uzeto iz Djela apostolskih, Papa je usporedio ekumenski put s brodom na kojem je Pavao doživio brodolom kod Malte. Na njemu su bile tri vrste ljudi: vojska, mornari i putnici (u ovom slučaju zatvorenici). Maltežani su prema svima pokazali neočekivano gostoprimstvo. Od ovoga tjedna molitve za jedinstvo kršćana, primijetio je Papa, željeli bismo naučiti biti više gostoljubivi, najprije kršćani međusobno, a onda i s ostalim vjerskim zajednicama. Gostoljubivost je svojstvena tradiciji kršćanskih zajednica i obitelji.

U kršćanskim sredinama, posebno samostanima, ima uvijek mjesta i hrane za prolaznike, primijetio je Papa i pozvao vjernike da nastave čuvati ta običaj. Sveti Otac poručio je i da treba neumorno nastaviti moliti i zazivati od Boga dar potpunog jedinstva.