Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa primio autističnu djecu iz Austrije

Vaatikan (IKA)

Papa Franjo primio je u ponedjeljak 21. rujna u privatnu audijenciju osmero autistične djece iz pedijatarskoga centra „Sunce“ iz St. Pöltena, njihove roditelje, zemaljsku poglavaricu Johannu Mikl-Leitner i mjesnoga biskupa Aloisa Schwarza.  

U kratkom nagovoru Papa je djecu potaknuo na zahvalnost – za život, stvoreno, roditelje i njegovatelje, jer „’hvala’ je jednostavan i lijepi način molitve“. Na kraju je Papa male goste zamolio da mole za njega i blagoslovio ih na njemačkom jeziku. Djeca su mu darovala sliku s motivom sunca, kuju su sama izradila. Bila je to prva skupina djece koju je Papa primio u Vatikanu od početka pandemije koronavirusa.

O autizmu kao razvojnom poremećaju na početku je govorila guvernerka Mikl-Leitner, koja je nakon susreta novinarima izjavila da je ideja potakla od same djece i za susret su se dugo pripremala. Papi je darovala trs vinove loze koji je zatim posađen u Vatikanskim vrtovima. Centar Sunce osnovan je 1995. godine i trenutačno skrbi za oko 120 autistične djece u dobi između 7 i 14 godina.

Donjoaustrijsko izaslanstvo nakon susreta s Papom razgovaralo je s prefektom Dikasterija za cjeloviti ljudski razvoj kardinalom Peterom Turksonom o ekološkim pitanjima.