Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa primio djelatnike pedijatrijske bolnice Bambino Gesù: Nemojte žrtvovati dobrotu i nježnost

Vatikan (IKA)

Papa Franjo primio je 16. ožujka djelatnike, štićenike i prijatelje pedijatrijske bolnice Bambino Gesù. Sveti Otac je nazočio susretu, a njegov je pripremljeni govor pročitao mons. Filippo Ciampanelli iz Državnog tajništva Svete Stolice. Među sudionicima susreta bila su djeca iz ratnih područja koja su imala priliku liječiti se u toj bolnici.

Povod susreta bila je 100. obljetnica donacije bolnice obitelji Salvati papi Piju XI. Od toga dana – 20. veljače 1925. – pedijatrijska bolnica Bambino Gesù, prva talijanska bolnica u potpunosti posvećena djeci, postala je za sve „Papina bolnica“.

Papa u tekstu ističe da kada ide u bolnicu Bambino Gesù osjeća s jedne strane „žalost zbog patnje bolesne djece i njihovih roditelja”, ali u isto vrijeme „veliku nadu, gledajući sve što se tamo čini kako bi ih se izliječilo“. Tri su obilježja te ustanove: dar, skrb i zajednica.

Ta bolnica je danas jedan od najvećih pedijatrijskih centara za istraživanje i liječenje u Europi, a „obilježje dara, s vrijednostima besplatnosti, velikodušnosti, dostupnosti i poniznosti“ ostaje temeljan, poručuje Sveti Otac, zahvaljujući među ostalim i dobročiniteljima bolnice.

Nadalje, skrb je prva zadaća koja karakterizira bolnicu. Ona je konkretan odgovor na zahtjev obitelji za pomoć i, kada je to moguće, ozdravljenje njihove djece. Sveti Otac isto tako naglašava i kako je važna „izvrsnost u biomedicinskim istraživanjima“. „Potičem vas da to njegujete sa željom da ponudite najbolje od sebe i s posebnom pozornošću prema najosjetljivijima, kao što su pacijenti koji boluju od ozbiljnih, bolesti. Kako znanost i stručnost ne bi ostali privilegija nekolicine, pozivam vas da plodove svojih istraživanja nastavite činiti dostupnima svima, osobito tamo gdje postoji najveća potreba, kao što to činite primjerice doprinoseći obuci afričkih, azijskih i bliskoistočnih liječnika i medicinskih sestara“. Bolest djeteta pogađa cijelu obitelj te Papa poručuje: „radije žrtvujmo nešto drugo, ali ne dobrotu i nježnost“.

Na kraju je istaknuo je obilježje zajednice. „Vaš posao nije kao mnogi drugi: to je misija koju svatko obavlja na drugačiji način. Za neke to uključuje predanost cijelog života; za druge darivanje vlastitog vremena kao volonter; neki darivaju vlastitu krv, vlastito mlijeko za hospitaliziranu novorođenčad čije majke to ne mogu pružiti – pa sve do darivanja organa, stanica i tkiva, ponuđenih od živih ljudi ili uzetih iz tijela umrlih. Ljubav potiče neke roditelje na herojsku gestu pristanka na darivanje organa svoje djece koja nisu preživjela. U svemu tome nastaje ‘zajednički rad’, gdje različiti darovi pridonose dobrobiti malih pacijenata“, piše Papa. Nakon govora koji je pročitao mons. Ciampanelli, Papa je blagoslovio bolesnike, liječnike, medicinske sestre i tehničare i sve koji rade u toj bolnici i za nju.

Ključne riječi:
Bambino Gesù papa Franjo