Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa primio francuskoga predsjednika

Vatikan (IKA)

Papa Franjo primio je u petak 26. studenoga u Vatikanu po drugi puta francuskoga predsjednika Emmanuela Macrona, koji se sljedeće godine ponovno kandidira za najvišu službu u Francuskoj, prenosi hrvatska redakcija Vaticana Newsa.

Predsjednik Macron se zatim susreo i s državnim tajnikom kardinalom Pietrom Parolinom i tajnikom za odnose s državama nadbiskupom Paulom Gallagherom. U priopćenju Tiskovnoga ureda Svete Stolice nakon susreta ističe se da je u razgovorima bila riječ o međunarodnim pitanjima, u prvom redu zaštiti okoliša u svjetlu nedavne Konferencije o klimatskim promjenama COP26 u Glasgowu. Papa opetovano poziva na pridržavanje dogovorenih ciljeva pariškoga sporazuma iz 2015., ujedno godine u kojoj je napisao encikliku Laudato si’.

Razmijenjena su i mišljenja o nadolazećem predsjedanju Francuske Europskom unijom te o angažmanu zemlje u Libanonu, na Bliskom istoku i u Africi. Papa i francuski predsjednik osobito se slažu u pitanju Libanona i zabrinuto prate političko, socijalno i gospodarsko urušavanje te zemlje. Papa Franjo prethodnoga je dana u Vatikanu primio libanonskoga predsjednika Najiba Mikatija.

U priopćenju se također ističu dobri bilateralni odnosi Svete Stolice i Francuske, kojih su nedavno proslavili stotu obljetnicu. Razgovori Pape i predsjednika Macrona i zatim s vodstvom državnoga tajništva trajali su iznenađujuće dugo, a Papa je francuskom gostu darovao prikaz bazilike Sv. Petra u keramici.

Ključne riječi:
Macron Papa