Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa primio izaslanstvo Centra Simon Wiesenthal

Vatikan (IKA)

„Neću se umoriti odlučno osuđivati svaki oblik antisemitizma“, rekao je papa Franjo primivši u ponedjeljak 20. siječnja u audijenciju izaslanstvo Centra Simon Wiesenthal.

Papa se u svome obraćanju spomenuo 27. siječnja, dana oslobođenja poljskog logora Auschwitz – Birkenau. „Obljetnica neizrecive okrutnosti koju je čovječanstvo otkrilo prije sedamdeset i pet godina poziv je da zastanemo u šutnji i sjećanju. To nam je potrebno kako ne bismo postali ravnodušni.“ „Tišina čuva sjećanje“, bez kojeg se zatire budućnost, istaknuo je.

Papa je jasno osudio antisemitizam i „njegovo barbarsko ponovno oživljavanje“ u posljednje vrijeme. Pozvao je na „iskrčivanje tla mržnje“, širenje mira, reintegraciju onih koji su marginalizirani, pružanje potpore onima koji su odbačeni te je uputio snažan poziv za suradnju kršćana i Židova kako bi zajedno „obrađivali tlo bratstva“.

Papa Franjo je u svome obraćanju podsjetio na kontakte Svete Stolice i Centra Simon Wiesenthal u borbi protiv „svih oblika antisemitizma, rasizma i mržnje prema manjinama“. „Dijelimo želju da svijet učinimo boljim mjestom u poštivanju ljudskog dostojanstva, dostojanstva koje svima pripada u jednakoj mjeri bez obzira na porijeklo, vjeru i društveni položaj. Veoma je važno učiti toleranciji i međusobnom razumijevanju, slobodi vjeroispovijesti i promicanju socijalnog mira“, istaknuo je Sveti Otac.