Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa primio kardinala Barbarina

Vatikan (IKA)

Papa Franjo primio je u petak 29. svibnja nekadašnjega nadbiskupa Lyona kardinala Philippea Barbarina u privatnu audijenciju, prenosi Vatican News.

Tiskovni ured Svete Stolice priopćio je da je kardinal Barbarin bio u izaslanstvu duhovne zajednice „Làzare”, ne navodeći pojedinosti susreta.

U ožujku 2019. kardinal je osuđen na šest mjeseci uvjetne kazne, pod optužbom da je u razdoblju od srpnja 2014. do lipnja 2015. godine zataškavao prijave protiv jednog bivšeg francuskog svećenika koji je tijekom ’70-ih i ’80-ih godina prošlog stoljeća, kao kapelan izviđačke skupine, spolno zlostavljao nekoliko desetaka maloljetnika. Kardinal Barbarin je cijelo vrijeme odbacivao optužbe te je zbog toga na prvostupanjsku presudu podnio žalbu.

Papa Franjo prihvatio je Barbarinovu ostavku na službu nadbiskupa 6. ožujka ove godine. Kardinal Barbarin još je u ožujku 2019. Papi ponudio ostavku na mjesto nadbiskupa Lyona, no Papa ju je odbio uz obrazloženje da će pričekati pravomoćni sudski epilog. U međuvremenu je Žalbeni sud u Lyonu oslobodio kardinala Barbarina optužbi za zataškavanje slučaja, čime je poništio odluku prvostupanjskog suda.

Ključne riječi:
Barbarin Papa