Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa primio njemačkoga predsjednika

Vatikan (IKA)

Papa Franjo razgovarao je 25. listopada u Vatikanu s predsjednikom Savezne Republike Njemačke Frank-Walterom Steinmeierom između ostaloga o stanju u Njemačkoj i migracijama, prenosi hrvatska redakcija Vatican Newsa.

U priopćenju Tiskovnog ureda Svete Stolice nakon susreta navodi se da je u srdačnim razgovorima bilo riječi o “nedavnim političkim zbivanjima unutar zemlje”, ali i o pitanjima od zajedničkog interesa, posebice o pitanju migracija i nekim situacijama međunarodnih sukoba, kao i o važnosti višestrane predanosti u pronalaženju rješenja.

Nakon toga predsjednik Steinmeier susreo se s Papinim državnim tajnikom kardinalom Pietrom Parolinom i tajnikom za odnose s državama nadbiskupom Paulom Richardom Gallagherom. Predsjednik je posjetio i njemački zavod Campo Santo Teutonico u Vatikanu gdje je održao konferenciju za medije i susreo se s upravom zavoda. Izjavio je da je s Papom razgovarao o humanitarnoj pomoći za Afganistan, izbjegličkoj krizi u Istočnoj Europi, osobito razvoju stanja na na bjelorusko-litavskoj te bjelorusko-poljskoj granici, klimatskoj konferenciji u Glasgowu, kao i Sinodalnom putu u Njemačkoj i nepovjerenju nastalom zbog slučajeva zlostavljanja u Crkvi.

Predsjednik Steinmeier Papi je darovao ilustraciju Marija i korijen Jišajev (Maria in der Wurzel Jesse), a Papa mu uzvratio svojom ovogodišnjom Porukom za mir, knjigom o Statio Orbis od 27. ožujka 2020. godine, koju je uredio LEV, Dokumentom o univerzalnom bratstvu i Noinim mozaikom, s opisom na njemačkom.

Papa je 7. listopada u Vatikanu primio kancelarku u odlasku Angelu Merkel s kojom je također razgovarao o tim pitanjima. Predsjednik Steinmeier, protestant, papu Franju prvi je put posjetio u listopadu 2017., također sa suprugom Elke Büdenbender, katolkinjom.