Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa: Priziv savjesti valja ostvarivati u poštovanju i dijalogu

Vatikan (IKA)

Papa Franjo primio je 17. svibnja članove talijanske Katoličke udruge zdravstvenih djelatnika (ACOS) u povodu njene 40. obljetnice.

Papa im je rekao da treba štititi i promicati život, počevši od onih koji su najnezaštićeniji ili potrebiti pomoći jer su bolesni, stari, marginalizirani, ili zato što tek započinju život te traže da ih se prihvati i brine o njima. Posljednjih se desetljeća sustav usluga i liječenja korjenito promijenio, mijenjajući način poimanja medicine, ali i sâm odnos prema bolesniku.

Tehnologija je postigla zapanjujuće i neočekivane rezultate, potičući, međutim, na sve izraženiji način, probleme etičke naravi, rekao je Papa, prenosi Vatican News.

Mnogi smatraju da je bilo koja mogućnost koju nam ponudi tehnika po sebi moralno ostvariva, ali zapravo svaku medicinsku praksu ili zahvat na ljudskom biću najprije treba pozorno procijeniti, ako se doista poštuje ljudski život i njegovo dostojanstvo. Praksa priziva savjesti u krajnjim slučajevima u kojima je integritet ljudskoga života stavljen u opasnost, a koji se danas stavlja u pitanje, temelji se na osobnoj potrebi da ne djelujemo drukčije od vlastitog etičkog uvjerenja, ali je, osim u odnosu na same pacijente i njihove obitelji, također znak za sredinu u kojoj se nalazi zdravstveni djelatnik.

Priziv savjesti, međutim, treba ostvarivati s poštovanjem, kako ne bi postao razlog za prezir ili ponos te tako u onomu tko vas gleda potaknuo jednaki prezir koji bi spriječio razumijevanje pravih razloga koji vas potiču na to.

Važno je zauzimati se za dijalog, posebno s onima čija su stajališta drukčija. To, osim toga, valja činiti nastojeći prenijeti vlastito mišljenje, kao netko tko želi istinsko dobro ljudi, rekao je Papa.

Isus nam je dao da osjetimo Božji dodir i čujemo Njegov glas, i poučio nas je da nijedna osoba, posebice ako je među posljednjima, nije broj nego osoba, i to jedinstvena i neponovljiva, istaknuo je Papa te upozorio da je upravo u naše vrijeme potrebno ostvariti odnos prema bolesnima kao prema osobama, a ne brojevima, i to vodeći računa o obliku koji je postupno poprimio zdravstveni sustav. Njegovo obilježje, vlastito poduzeću koje je u prvi plan stavilo potrebu smanjenja troškova i racionalizacija usluga, temeljito je promijenilo pristup bolesti i samom bolesniku, dajući prednost djelotvornosti, zbog koje pozornost prema osobi nerijetko završava u drugom planu. Naprotiv, osobi je potrebno da ju se shvati, posluša i prati, jednako koliko joj je potrebna ispravna dijagnoza i djelotvorna terapija, upozorio je papa Franjo.

Ozdravljenje ne prolazi samo tijelom nego i duhom, sposobnošću za ponovno pronalaženje pouzdanja i za reagiranje. Zbog toga se prema bolesniku ne možemo odnositi kao prema nekom stroju, a zdravstveni sustav, javni ili privatni, ne možemo smatrati montažnom vrpcom. Osobe nisu nikada potpuno iste, valja ih shvatiti i liječiti svaku posebno.

U suprotnom postoji opasnosti da i zdravstveni djelatnici postanu brojevi, izmučeni prenapornim radnim smjenama, stresom u hitnim slučajevima ili emotivnim utjecajem. Zbog toga je važno da zdravstveni djelatnici imaju odgovarajuću zaštitu i da ulažu u formaciju koja ne treba biti samo uspoređivanje, učenje i upotpunjavanje, nego posebnu brigu treba posvetiti duhovnosti, kako bi se ponovno otkrila i cijenila ta bitna dimenzija osobe, upozorio je papa Franjo.

 

Ključne riječi:
Papa zdravstveni djelatnici