Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa Franjo proglasio svetima Pavla VI. i nadbiskupa Romera

Vatikan (IKA )

Papa Franjo proglasio je svetima papu Pavla VI., salvadorskog nadbiskupa Oscara Romera i još petero blaženika.

Sedmero novih svetaca papa Franjo je proglasio na svečanosti kanonizacije na 28. nedjelju kroz godinu, 14. listopada, tijekom svečanoga misnog slavlja koje je održano na prostoru ispred bazilike Sv. Petra u Vatikanu. Prije samog svečanog čina kanonizacije prefekt Kongregacije za kauze svetaca kardinal Giovanni Angelo Becciu u pratnji postulatora prišao je Svetome Ocu i zamolio ga da pristupi kanonizaciji sedmero blaženika. Pročitavši njihova imena, kardinal Becciu predstavio je njihove kratke životopise. Potom je Papa pročitao obrazac kanonizacije.

„U čast Presvetog Trojstva, radi uzvišenja katoličke vjere i jačanja kršćanskog života, vlašću našega Gospodina Isusa Krista, svetih apostola Petra, Pavla i Našom, nakon dugog razmišljanja, zazvavši više puta Božju pomoć i saslušavši mišljenje mnoge naše braće u biskupstvu, proglašavamo i definiramo svetima blažene Pavla VI., Oscara Arnulfa Romera Galdameza, Francesca Spinellija, Vincenza Romana, Mariju Katharinu Kasper, Nazariu Ignaziu od Svete Terezije od Isusa March Mesu i Nunzija Sulprizija i upisujemo ih u popis svetaca, određujući da ih se u čitavoj Crkvi pobožno časti kao svece. U ime Oca i Sina i Duha Svetoga”, glasio je obrazac kanonizacije koji je pročitao Papa.

Uoči kanonizacije papa Franjo posjetio je u subotu 14. listopada navečer u samostanu Mater Ecclesiae u Vatikanskim vrtovima papu emeritusa Benedikta XVI. kojeg je imenovao kardinalom upravo Pavao VI.

Pavao VI. (Giovanni Battista Montini) rođen je 1897. Umro je u papinskoj rezidenciji u Castelgandolfu 6. kolovoza 1978. Papinsku je službu obnašao 15 godina. Za proglašenje svetim Pavla VI. bilo je presudno čudo koje se po njegovu zagovoru dogodilo 2014. kada je nerođeno dijete na neobjašnjiv način ozdravilo u utrobi majke.
Nadbiskup San Salvadora Oscar Romero ubijen je 24. ožujka 1980. za vrijeme mise. Tijekom svoje trogodišnje nadbiskupske službe bio je glasom najsiromašnijih u svojoj zemlji, koji su najteže bili pogođeni sukobom između vladinih snaga i gerilskih skupina u kojem su život izgubile tisuće ljudi.

Ključne riječi:
kanonizacija Pavao VI. Romero