Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa: Religije trebaju slijediti putove mira kako ne bi poricale same sebe

Bolonja (IKA )

„Ako religije ne slijede putove mira, poriču same sebe“, napisao je papa Franjo u poruci koja je 14. listopada pročitana na otvaranju godišnjeg susreta koji je, na tragu povijesnog susreta u Asizu prije 32 godine, Zajednica svetog Egidija organizirala u Bolonji o temi „Mostovi mira – religije i kulture u dijalogu“.

Na trodnevnom susretu, sudjeluju i visoki vjerski predstavnici poput Ahmeda al-Tayyeba, velikog imama džamije Al-Azhar u Egiptu, te Ignacija Aphrema II., siro-pravoslavnog patrijarha Antiohije i čitavog Istoka.

Susreti koje organizira Zajednica sv. Egidija, pa i onda kada se povijesne okolnosti potpuno mijenjaju na vrlo potresan način, ostaju kao crvena nit koja godinama svjedoči neprestanu potrebu neumorne zajedničke molitve za dar mira, napisao je Papa. Potrebno je zajedno razraditi sjećanja na zajedništvo koja liječe povijesne rane jer je za budućnost hitno potrebno tkati miran suživot. Uloga je religija graditi mostove u Božje ime. Razlike nas ne smiju okrenuti jedne protiv drugih, jer srca onih koji vjeruju potiču na otvaranje putovima zajedništva uvijek i posvuda. Papa Franjo spomenuo je i susret koji je Zajednica sv. Egidija organizirala u Asizu godine 2016., na kojem je i on bio prisutan, prigodom tridesete obljetnice poziva sv. pape Ivana Pavla II. religijama da se ujedine u molitvi za mir. Taj je susret bio ponovni poziv vjernicima za izgradnju mira u svijetu i praćenje dobrih očekivanja mladih naraštaja.

Podsjetivši da se u Vatikanu održava Sinoda biskupa o mladima, Papa je zamolio da se uključi mlade kako bi rasli u školi mira te postali graditelji i odgojitelji mira. Svijet u kojem žive često izgleda kao neprijatelj njihovoj budućnosti i nasilnik prema onima koji su slabi. Mnogi još nisu doživjeli mir i ne znaju što je dostojanstven život.

Vjernici moraju prihvatiti snažan vapaj za mir koji proizlazi iz njihovih srdaca i zajedno graditi budućnost koja im pripada. Potrebno je graditi mostove među generacijama. Putom kojim treba ići već se ide kroz te susrete Zajednice sv. Egidija. A to znači ujedinjenje različitih, muškarca i žena, različitih generacija kako bi pokazali da je pomoću Božjom moguće zajedno graditi mir, zaključio je papa Franjo.