Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa se susreo s ukrajinskom obitelji čiji je otac zarobljenik

Vatikan (IKA)

Na kraju opće audijencije 21. prosinca papa Franjo susreo se s Ukrajinkom Larisom i njenim sinom Sergejom, čiji je muž ratni zarobljenik, koji su Papi darovali boksačke rukavice supruga i oca, te kalendar koji prikazuje razaranje Ukrajine, posebno željezare Azovstal, prenosi Vatican News.

Zastrašujuće slike ratnih razaranja nalaze se u kalendaru za 2023. godinu, koji su Larisa i Sergej, supruga i sin ukrajinskoga ratnog zarobljenika, predali papi Franji, susrevši se s njim na kraju opće audijencije. Slike su to osude i boli. Ali, na neki način i nade da će 2023. biti godina mira za Ukrajinu. Papa je pogledao svaku stranicu kalendara koje nemilosrdno svjedoče o tragediji stanovništva Mariupolja, mučeničkoga grada na jugoistoku zemlje, koji je dugo bio pod iscrpljujućom ruskom opsadom.

„Azovstal“ stoji na prvoj stranici kalendara, upravo u spomen na ukrajinski otpor u toj željezari koja je postala simbol. Larisa je predala Papi i popis imena ukrajinskih zarobljenika, u nadi da će se olakšati njihovo oslobađanje ili barem poboljšati njihovi uvjeti u zatočeništvu. Ne zna se točan broj zarobljenika, ali među njima je i Larisin suprug, Sergejev otac.

Osim toga, darovali su papi Franji platno izvezeno prema narodnoj tradiciji, kao znak želje za brigom o drugima, zatim marijansku ikonu i jedan rokovnik na čijim je koricama karta Europe s umetnutim komadićem ukrajinske zemlje. Larisu i Sergeja je na audijenciju dopratila supruga ukrajinskoga veleposlanika pri Svetoj Stolici Diana Yurash, koja je Papi darovala tipični božićni ukras napravljen od stabljika pšenice. To su posljednje stabljike skupljene na poljima na kojima su sada bombe i mine, objasnila je Irina Skrab, djelatnica veleposlanstva.