Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa sudionicima Nacionalnog mimohoda za život: U pitanju je ljudsko dostojanstvo

Rim (IKA)

Manifestacija s ciljem zaštite i promicanja dostojanstva ljudskoga života od začeća do naravne smrti naslovljena „Birajmo život“ održat će se u subotu, 22. lipnja 2024. u Rimu, izvijestio je Vatican News.

U hodu će sudjelovati 130 pokreta i udruga. Papa Franjo je tim povodom poslao poruku u kojoj zahvaljuje onima koji su pripremili mimohod i onima koji će sudjelovati u njemu dajući javno svjedočanstvo za zaštitu ljudskoga života od začeća do naravne smrti te potiče da se ide naprijed unatoč svim nevoljama jer – kako je napomenuo – ulog, odnosno apsolutno dostojanstvo ljudskoga života, dara Boga Stvoritelja, prevelik je da bi bio predmet kompromisa ili mešetarenja.

Svjedočanstva onih koji su izabrali život

Organizatori javljaju da će u povorci sudjelovati obitelji iz cijele Italije. Mimohod će započeti na Piazza della Repubblica oko 14 sati te putem Via Cavour stići do Fori Imperiali, u blizini Venecijanskoga trga (Piazza Venezia). S dviju pozornica postavljenih na početku i na kraju mimohoda svoja će svjedočanstva davati obitelji, majke i očevi koji su izabrali i prihvatili život i usred društvenih i gospodarskih teškoća, uz intervencije glasnogovornikā događaja Massima Gandolfinija i Marije Rachele Ruiu.

Zahtjevi manifestacije

Među zahtjevima koje promiče Nacionalni mimohod za život je „ne“ kulturi odbacivanja i bilo kojoj praksi koja vrijeđa urođeno dostojanstvo ljudskoga života, počevši od pobačaja, eutanazije, potpomognutoga samoubojstva i manipulacije ili uništavanja embrija u reproduktivne svrhe.

Gandolfini: Svaki život ima urođeno dostojanstvo

Ta manifestacija želi biti suprotnost kulturi smrti, kako ju je nazivao sveti Ivan Pavao II., i kulturi odbacivanja, kako ju naziva papa Franjo; istodobno želi biti promocija ljepote otvaranja životu – rekao je neurokirurg iz Brescie i glasnogovornik događaja Massimo Gandolfini u razgovoru za Vatikanski radio – Vatican News. Predsjednik Dana obitelji govorio je i o nadahnuću dobivenom iz Dokumenta Dikasterija za nauk vjere, Dignitas infinita, koji je opisao prosvjetljujućim. Dostojanstvo je života beskrajno i ne treba druge odredbe jer svako živo biće, od začeća do naravne smrti, nositelj je ljudskoga dostojanstva i kao takvo mora biti priznato i poštovano – napomenuo je Gandolfini, izvijestio je Vatican News.