Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa svakoj sirijskoj biskupiji daruje 60.000 eura

Damask (IKA)

Papa Franjo će svakoj sirijskoj biskupiji darovati 60.000 eura, potvrdio je u razgovoru za agenciju SIR apostolski nuncij u Damasku kardinal Mario Zenari, prenosi Vatican News.

Riječ je o gesti ljubavi prema bližnjemu za one koji trpe u toj zemlji razorenoj građanskim ratom. Jedan dio novca bit će isplaćen već ovoga mjeseca a ostatak u ožujku 2021., rekao je kardinal Zenari.

Dodao je da su bombardiranja u cijeloj zemlji uglavnom zaustavljena, no pučanstvo sad trpi glad i hladnoću. Jedanaest milijun Sirijaca hitno treba humanitarnu pomoć i nuncij ponovno poziva međunarodnu zajednicu na brzo djelovanje.

Opisao je kako Crkva već pomaže Siriji različitim kanalima, samo 2017. g. Caritas ili katolički donatori iz cijeloga svijeta skupili su 286 milijuna dolara za potrebite u Svetoj zemlji, od toga je 107 milijuna darovano Siriji. Kardinal Zenari suzdržano se osvrnuo na unutarnje pregovore koje se održavaju na poticaj UN-a u Ženevi, istaknuvši da bi to što različiti sirijski akteri rade na novom Ustavu mogao biti „ohrabrujući znak ali put je još vrlo dug“.

Nuncij Zenari upozorava da problemi neće biti riješeni samo novim Ustavom, a ljudima je sada potrebna pomoć. Smatra da je djelotvorno rješenje sirijske krize u rukama Vijeća sigurnosti UN-a, gdje pak svaki pokušaj iznalaženja sporazuma nailazi na unakrsna veta.