Budi dio naše mreže
Izbornik

Papina poruka u povodu smrti patrijarha Grgura Petra XX.

Vatikan (IKA)

U Bejrutu su 20. svibnja održani sprovodni obredi za poglavara Armenske katoličke Crkve patrijarha Grgura Petra XX. Ghabroyana, preminuloga 25. svibnja, u 87. godini života.

Kao predstavnik pape Franje na obredima je sudjelovao apostolski nuncij u Siriji kardinal Mario Zenari, koji je pročitao Papinu poruku upućenu mons. Boutrosu Marayatiju, koji je sada administrator cilicijske armenske katoličke patrijarhalne Crkve.

Papa se u poruci spomenuo nekih zajedničkih trenutaka koje je proživio “s voljenim bratom u Kristu”, cilicijskim armenskim patrijarhom, počevši od njegova izbora 2015. godine. Prije nego što je prihvatio tu dužnost tražio je od mene posebni blagoslov, kako bi bio u stanju upravljati patrijarhalnom Crkvom unatoč već poodmakloj dobi, napomenuo je Papa.

Zajedno smo u Rimu 7. rujna 2015. godine  slavili euharistiju, na kojoj je bilo znakovito crkveno zajedništvo (Ecclesiastica Communio); zajedno smo podigli Kristovo Tijelo i Krv, vidljivi znak da je temelj svakog služenja u Crkvi prianjanje uz Krista, raspetoga i uskrsloga, i suobličavanje s Njim.

Bio je sa mnom 2016. godine, tijekom apostolskoga putovanja u Armeniju, posebno kada sam posjetio katedralu za armenske katoličke vjernike u Istočnoj Europi, u Gyumri, zajedno sa subraćom biskupima Sinode patrijarhalne Crkve, napisao je Papa te se prisjetio još jedne ostvarene prilike za susret, 2018. godine, u prigodi inauguracije kipa sv, Grgura iz Nareka u Vatikanskim vrtovima.

Patrijarhova blizina bila je prigoda za bliskost i s armenskim narodom koji je mnogo trpio tijekom povijesti, ali je uvijek ostao vjeran ispovijedi vjere u Krista Spasitelja, napisao je Papa te istaknuo više inicijativa solidarnosti kojima je patrijarh Grgur Petar XX. dao potporu, a koje su bile namijenjene najizmučenijem stanovništvu, posebno u Siriji i Libanonu, kao i njegovo zauzimanje za otvaranje postupka za beatifikaciju i kanonizaciju njegova istaknutoga prethodnika sluge Božjega kardinala Grgura Petra XV. Agagianiana.

U posljednje se vrijeme, shvaćajući da ima sve manje tjelesne snage, s osjećajem odgovornosti u savjesti pitao je li još uvijek u stanju voditi Armensku Crkvu kao patrijarh; odgovorio mu je Gospodin, izgovarajući posljednji put poziv da ga slijedi, napisao je Papa te poruku završio povjeravajući dušu pokojnika Božjem milosrđu, u sigurnosti da ju u Nebo prate molitva za zagovor Majke Božje Presvete Marije, svetoga Grgura Prosvjetitelja i svetoga Grgura iz Nareka, zajedno sa svim armenskim mučenicima i svecima.