Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa: Svjedočite evanđeosko zajedništvo u vremenu rascjepkanosti

Vatikan (IKA)

Papa Franjo je 13. studenog 2023. primio predstavnice Školskih sestara Naše Gospe povodom njihova 25. generalnog kapitula, izvijestio je Vatican News.

Papa je govorio o važnosti siromaštva i slušanja u zajednicama. „Bez pravog siromaštva nema redovničkog života“, rekao je papa Franjo obraćajući se redovnicama, sudionicama 25. generalnog kapitula Školskih sestara Naše Gospe koji se održava u Rimu. „Sestre čine Krista vidljivim u cijelom svijetu“, kazao je.

Papa je istaknuo da siromaštvo nije samo vrlina već čuvar. „Siromaštvo je ono što čuva posvećeni život“, rekao je te dodao da je čvrsti temelj siromaštva omogućio Školskim sestrama Naše Gospe da u svijetu svjedoče evanđelje, da svojom prisutnošću punom vjere, nade i ljubavi učine Krista vidljivim.

Putovi obrazovanja, služenja i duhovnosti

Školske sestre Naše Gospe je 1833. godine osnovala blažena Terezija od Isusa Gerhardinger u Bavarskoj, a danas su međunarodna zajednica s gotovo 2000 redovnica. Sestre su prisutne u 30 zemalja na pet kontinenata. Posljednji dan generalnog kapitula, 17. studenog 2023., podudara se s obljetnicom beatifikacije blažene Terezije. Papa je stoga sestre uputio da nadahuće i dalje crpe iz njezina nasljeđa i nastave hoditi putevima obrazovanja, služenja i duhovnosti koje je utrla njihova utemljiteljica.

Sveti je Otac posebno istaknuo cjelovitu pedagogiju blažene Terezije. Zajedno s intelektualnim odgojem uključivala je i brigu o duhu i odgoj suosjećajnih, odgovornih i kristocentričnih ljudi. Takav je odgoj nazvao odgojem srca za suosjećanje.

Proročka dimenzija posvećenog života

Osvrćući se na geslo generalnog kapitula, „Biti proročki svjedoci općeg zajedništva“, rimski je biskup istaknuo njegovu važnost u kontekstu današnjeg vremena i potrebe poticanja na zajedništvo, po uzoru na sv. Jeremiju i sv. Pavla. Napomenuo je da je karizma sestara da sve vode jedinstvu za koje je Krist poslan utemeljena na Isusovoj želji za jedinstvom sviju koji vjeruju u njega.

Istaknuo je, osim toga, da su redovnice pioniri u prihvaćanju proročke dimenzije posvećenog života koja je živo sjećanje na Isusov način života u odnosu prema Ocu i u odnosu prema braći ljudima. U tom je smislu njihova predanost znak darovanja Gospodinu te ujedno znak njihove spremnosti da u njemu služe svoj braći i sestrama.

Papa Franjo je potaknuo sestre da nastave biti hrabre svjedokinje evanđeoskog zajedništva u vremenu kad mnogi doživljavaju fragmentaciju i razjedinjenost. Podsjetio je da ta odgovornost postaje sve važnija s obzirom na sinodski put kojim Crkva ide.

Slušajte!

Posebno istaknuvši vrlinu slušanja, Sveti je Otac napomenuo da je redovnički kapitul prilika za pažljivije slušanje Duha Svetoga i slušanje jedni drugih, kako bi se ojačale veze koje ih povezuju kao sestre i kao članice Kristova tijela. „Volimo razgovarati stalno, sa svima, ali tako je teško naučiti slušati“, rekao je Papa. „Gospodin nam govori i preko drugih. Slušajte druge. Nemojmo dok drugi govori, misliti: ‘Što ću odgovoriti?’“, rekao je Papa i još jednom potaknuo na slušanje: „Neka dođe do srca i tada, ako osjetimo da trebamo odgovoriti, odgovorimo.“

Na kraju je kazao da je slušanje vrlina koja mora rasti u zajednicama, u posvećenom životu. „Slušajte Gospodina, ali slušajte i svoju braću i sestre“, potaknuo je Papa, izvijestio je Vatican News.