Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa: Trgovina ljudima, strašna pošast i "sistemsko" zlo, posljedica je ratova i društvenih razlika

Vatikan (IKA)

U poruci upućenoj međunarodnoj mreži redovnica Talitha Kum, u prigodi njezine druge opće skupštine, papa Franjo ponovno je istaknuo potrebu borbe protiv te kriminalne pojave "koja ne poštuje i ne gleda u lice nikoga, osiguravajući velike profite ljudima bez moralnih skrupula", objavio je Vatican News.

Ratovi, klimatske promjene, socijalne i gospodarske razlike u korijenu su trgovine ljudima, jedne od najstrašnijih pošasti našega vremena – istaknuo je to papa Franjo u poruci sudionicima druge opće skupštine organizacije Talitha Kum, koja je 22. svibnja završila u Sacrofanu, nedaleko od Rima. Papa je, osim toga, upozorio da je potrebno boriti se protiv toga “sistemskog” zla kroz sustavan pristup na više razina.

Sveti Otac je pohvalio rad Međunarodne mreže posvećenoga života za borbu protiv trgovine ljudima koja već 15 godina radi uz žrtve, uz spašene i ugrožene osobe te upozorava da su u sukobima, u velikim nejednakostima, ali i u promjeni klime korijeni te strašne pojave koja iskorištava ranjivost osobā prisiljenih na migraciju i položaj nejednakosti u kojemu se prije svega nalaze žene i djevojke.

Papa Franjo potiče organizaciju Talitha Kum da nastavi taj hod uz žrtve, slušajući ih, pomažući im da reagiraju i istodobno djelujući protiv trgovine ljudima, aktivnosti koja ne poštuje i ne gleda u lice nikoga, osiguravajući velike profite ljudima bez moralnih skrupula. Osim toga, trgovina ljudima kontinuirano se razvija i uvijek pronalazi nove načine razvoja, kao što se dogodilo tijekom pandemije – napominje Papa.

Kako bi se ukinula trgovina ljudima, dakle, trebamo biti zajednica, kao što je naznačeno temom skupštine na koju Papa podsjeća u svojoj poruci, a koja glasi: “Hoditi zajedno kako bismo stali na kraj trgovini ljudima: suosjećanje na djelu za preobrazbu”. Misija je to koju Talitha Kum provodi godinama, postavši – napominje Papa – kapilarna i globalna mreža ukorijenjena u mjesnim Crkvama, i potvrdivši se kao uporište za žrtve, za njihove obitelji, za najranjivije zajednice. Riječ je o djelovanju koje je s vremenom postalo i snažan poziv na odgovornost nacionalnim i lokalnim vlastima i institucijama. Na kraju, preporuka je pape Franje da se nastavi ići putem prevencije i skrbi, uspostavljajući brojne dragocjene odnose, prijeko potrebne za borbu i pobjedu nad trgovinom ljudima.