Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa: U središtu povijesti je Riječ

Vatikan (IKA)

Papa Franjo primio je u subotu 12. siječnja u Vatikanu članove Talijanskoga saveza katoličkih profesora crkvene povijesti koji su se okupili na dvodnevnom zasjedanju u Rimu.

Posebno im je istaknuo vrijednost povijesne znanosti za aktualno vrijeme. Rascjepkanu sadašnjost kojoj nedostaje istine, mira i pravednosti proučavanje povijesti može mnogo toga poučiti. Bilo bi već dovoljno da razmislimo o posljedicama proteklih ratova, poručio je Papa, prenosi Kathpress.
Članovima udruge, koja ove godine obilježava 50. obljetnicu ustanovljenja, istaknuo je da je u središtu povijesti Riječ koja je Isus Krist. Stoga su povjesničari vjernici posebno dužni poštovati činjenice i istinu. Jer, tko vjeruje u Kristovo djelovanje u povijesti neće zapasti u kušnju bijega u prošlost i zanemarivanja sadašnjosti, ili se predati karijerizmu i skupljanju akademskih titula.

Papa se osvrnuo i na bogatu povijest Italije, osobito mjesne Crkve, upozorivši da ne smije ostati samo blago koje se ljubomorno čuva već mora pomoći hoditi u sadašnjosti. Povijest talijanske Crkve referentna je točka za sve koji žele razumjeti, produbiti i iskusiti prošlost bez da je pretvaraju u muzej ili, još gore, u groblje nostalgije, već je žele učiniti živom i nama dobro vidljivom, poručio je papa Franjo.

 

Ključne riječi:
Papa povjesničari