Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa uveo promjene u strukturu Kongregacije za nauk vjere

Vatikan (IKA)

U Vatikanu je u ponedjeljak, 14. veljače objavljeno apostolsko pismo u obliku motu proprija pape Franje „Fidem servare“.

Kratkim dokumentom se unose promjene u unutarnju strukturu Kongregacije za nauk vjere čije je područje nadležnosti određeno apostolskom konstitucijom Pastor Bonus sv. Ivana Pavla II. Promjene, kako se navodi u motu propriju, uvjetovane su potrebom da se Kongregaciji dadne ustroj koji će biti prikladniji za obavljanje njezinih zadaća.

Kongregacija za nauk vjere obuhvaća dva odjela: Doktrinarni i Disciplinarni. Svakim od njih koordinira tajnik koji pomaže prefektu na području vlastite mjerodavnosti, u suradnji s podtajnicima i voditeljima pojedinih ureda. Doktrinarni odjel bavi se pitanjima vezanim uz promicanje i zaštitu nauka vjere i morala te proučava dokumente koje objavljuju ostali uredi (dikasteriji) Rimske kurije, kao i spise i mišljenja koja su sporna s obzirom na ispravnu vjeru.

Disciplinski odjel, preko Disciplinskog ureda, bavi se kažnjivim djelima pridržanim Kongregaciji. Odjel, među ostalim, promiče odgovarajuće formacijske inicijative koje Kongregacija pruža ordinarijima i crkvenim pravnicima, kako bi potpomogla ispravno razumijevanje i primjenu kanonskih odredbi koje se odnose na njihovo područje nadležnosti.

Kongregacija za nauk vjere ima stalan arhiv za čuvanje i pregledavanje dokumenata, koji ujedno upravlja povijesnim arhivima prijašnjih kongregacija Svetoga uficija i Indeksa, određuje se u motu propriju pape Franje koji nosi datum 11. veljače 2022., spomendan Blažene Djevice Marije Lurdske.