Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa: Više je ropstva danas nego u prošlosti

Vatikan (IKA)

Papa Franjo primio je u subotu 7. svibnja u Vatikanu sudionike generalnog kapitula Reda Blažene Djevice Marije od Milosrđa, prenosi Vatican News.

Više je robova danas nego u prošlosti, istaknuo je Papa u govoru sudionicima generalnog kapitula Reda Blažene Djevice Marije od Milosrđa, koji je osnovan 1218. s ciljem oslobađanja kršćanskih robova. Upozoravajući na raširenost ropstva, te kako se ono sve više prilagođava u različitim oblicima, Papa je mimo pripremljenog govora naglasio da je to izazov koji traži njihov odgovor. Ima tolikih novih oblika ropstva, često skrivenih, čak i u velegradovima poput Rima, Londona, Pariza. Papa je redovnike potaknuo neka potraže ta ropstva te da pitaju Gospodina što im je činiti.

Generalni kapitul nadahnut je geslom „Što god vam rekne, učinite!“ (Iv 2, 5).  Redovnici nikada ne smiju zaboraviti da nema nasljedovanja bez služenja, ili bez križa, podsjetio je Papa, ističući da bi se aktualno stanje dalo usporediti s onim u Kani Galilejskoj, koji je opisan u evanđeoskom odlomku iz kojeg je preuzeto geslo. Danas možemo vidjeti mnoge stvarnosti u svijetu, Crkvi, u Redu koji govore o tome da „vina nemaju“ – o nedostatku nade, motivacije, rješenja. Djevica im poručuje: slušajte!

Marija danas traži da Isus izazove njihova srca na nov, originalan, neočekivan način. Možda su se i sluge na svadbi u Kani sastali u obliku kapitula, razmišljajući što bi mogli učiniti, rekao je Papa. Isus pak, ne odgovara na ta pitanja, On predlaže nešto što nijedan sluga ne bi pomislio: napuniti posude za čišćenje, i to vodom. Papa je pozvao na promišljanje o tome kako Isus ne govori ono što drugi očekuju. Isto tako, na kapitul se ne ide kako bi se rekla ispravna stvar, već se ide slušati u jednostavnosti, sa zahvalnošću, ostavljajući sebe. Najprije je to slušanje Boga, koji može progovoriti kroz brata ili okolnosti, napomenuo je.

Posude za čišćenje pozivaju na povratak prvoj ljubavi, izvoru, na povratak nevinom stavu punim nade prvih godina posvećenog života, podsjetio je Sveti Otac. Podsjećaju da imamo pročišćene oči, uviđajući potrebe, a ne plodove koje se nadamo dobiti za uloženi trud. Ispražnjene posude moraju se ponovno napuniti istim entuzijazmom s kojim su bile napunjene prije početka gozbe, istaknuo je.

Zadatak je to koji se treba odraditi, ali ga često ne poduzimamo jer smatramo da nema smisla. No, Gospodin traži da krenemo svakoga dana ispočetka, u svakom projektu, da se ne umaramo i obeshrabrimo. Poziv Crkve je evangelizirati, objasnio je, potičući da otvore svoja srca kako bi primili iznenađenje koje donosi Isus, te da slušaju Mariju, da se ne boje dopustiti da ih iznenadi onaj glas koji zove da napune posude, da se istroše u konkretnom i jednostavnom služenju. Moraju znati „biti“, poput Marije, uz Krista podno križa, prenosi Vatican News.