Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa zahvalio bolnici Bambino Gesù za skrb o ranjenoj ukrajinskoj djeci

Rim (IKA)

U kratkoj, rukom pisanoj poruci predsjednici vatikanske pedijatrijske bolnice Bambino Gesù Marielli Enoc papa Franjo izrazio je zahvalnost za skrb o ranjenoj ukrajinskoj djeci, prenosi Vatican News.

Ruska invazija u Ukrajini remeti i medicinsku skrb u velikom dijelu zemlje pa je u vatikansku bolnicu stiglo 50-ak djece iz Ukrajine – od kojih je 18 hospitalizirano – kako bi dobili kvalitetnu skrb. Zahvaljujući za tu službu Papa je istaknuo: „Hvala vam na vašoj službi, dobročinstvu i ljubavi prema ranjenoj ukrajinskoj djeci. Blizu sam vam“, napisao je te ukrajinsku djecu u bonici osobno posjetio u subotu poslijepodne.

Dr. Mario Zama, voditelj plastične i maksilofacijalne kirurgije u Bambino Gesù, pomaže u liječenju djece, te je za Vatican News govorio o radu svoga tima u liječenju tijela, ali i srca.

Rekao je da su četiri mlade djevojke čiji je život zauvijek promijenjen ratom u Ukrajini. Dvije su morale imati amputaciju gornjeg uda, dok druge dvije imaju tešku kraniofacijalnu traumu.

Nije to prvi susret dr. Zame s liječenjem žrtava rata te kazao kako se nadao da nikada neće morati ponovno svjedočiti takvim situacijama.

Objasnio je kako su, čim su djeca stigla, uz potrebno istraživanje kako bi razumjeli kliničku sliku, pokušali da se osjećaju sigurno. Pomogli su im psihijatri, a ljudi oko njih su im pomagali u igri. Na početku nisu mogla govoriti, no sada su počela pričati, smiješiti se, crtati, igrati se; ukratko, vraćaju se nekoj „normalnosti“, rekao je liječnik, te istaknuo da je prihvat jedan od temeljnih stupova poslanja bolnice.

Svi se nadamo da će se riječi Svetog Oca, koji je pozvao na zaustavljanje pokolja, doista čuti. Bojim se da će stići još djece i da će ih više umrijeti. Teško je potom vratiti se kući i pogledati vlastitu djecu; te vas situacije obilježe za cijeli život.

Unatoč vlastitoj teškoj situaciji, drugi su mladi pacijenti bolnice Bambino Gesù izrazili solidarnost sa svojom braćom i sestrama iz Ukrajine na svoj način. Mnogi su crtali slike koje prikazuju boje ukrajinske zastave, znak mira, pa čak i krv i suze mladih žrtava rata, što je stvarnost za koju papa Franjo kaže da bi trebala protresti našu savjest.