Budi dio naše mreže
Izbornik

Papin Angelus na Trgu sv. Petra

Vatikan (IKA)

Sotona i danas upada u privatni u život čovjeka napastujući ga privlačnim ponudama, primijetio je papa Franjo u svom nedjeljnom nagovoru vjernicima prije molitve Anđeo Gospodnji na Trgu svetog Petra.

Osvrćući se na kušnje kojima je Isusa u pustinji kušao đavao Papa je preporučio vjernicima da budu budni.
Spremajući se na naviještanje Kraljevstva nebeskog, povukao se poput Mojsija i Ilije u pustinju, moleći i posteći 40 dana. Na kraju mu je pristupio đavao nudeći mu hranu, kušanje Božje snage i zemaljska kraljevstva. Lukavi đavao se služi i riječima Svetog pisma, ali Isus svetopisamskim riječima pobjeđuje sve njegove pokušaje da ga spriječi u prihvaćanju namijenjenog mu poslanja, nudeći mu čak politički mesijanizam. Isus naravno odbija Sotonine ponude alternativnih Božjih puteva samodostatnosti i uživanja života za sebe samoga. Sve je to iluzorno i čovjek osjeća da se udaljuje od Boga jer je osamljen i bespomoćan u suočavanju s egzistencijalnim problemima.

Papa Franjo, Angelus 1. ožujka 2020. Foto: Vatican Media

Obraćajući se Blaženoj Djevici Mariji, molio je da nam pomogne u ovo vrijeme korizme da budemo budni pred napastima kako ne bismo popustili pred svjetovnim idolima u borbi protiv zla u nasljedovanju Krista.

Pozdravljajući malobrojne hodočasničke skupine, Papa se posebno osvrnuo na dramu novih izbjeglica koji traže utočište te pozvao vjernike da se mole za njih. Povjerio se okupljenima da ove godine zbog prehlade neće moći sudjelovati na duhovnim vježbama za djelatnike u Rimskoj kuriji, koje započinju večeras u Arricciju, nedaleko od Rima, a održava ih isusovac o. Pietro Bovati, tajnik Papinskog biblijskog povjerenstva. Papa će, međutim, pratiti razmatranja putem video veze u Domu sv. Marte.