Budi dio naše mreže
Izbornik

Papin nedjeljni nagovor na Trgu Sv. Petra

Vatikan (IKA)

Na današnju treću nedjelju došašća prorok Sefanija i sv. Pavao pozivaju narode na radost i veselje. Ta poruka dobiva svoje pravo značenje u Marijinu navještenju, o čemu govori Lukin odlomak evanđelja, rekao je papa Franjo u nedjeljnom nagovoru vjernicima okupljenim na Trgu Sv. Petra.

Mnogi su došli vidjeti i originalne jaslice te božićno drvce što su ih ove godine poklonile talijanske pokrajine Trento i Veneto. Posebno brojna bila su djeca rimskih župa i oratorija, koji su donijeli kipiće djeteta Isusa, što će ih postaviti u jaslice u svojim domovima. Papa je podsjetio nazočne kako je prošlog tjedna u Marakešu potpisan međunarodni sporazum za sigurnu, uređenu i regularnu migraciju. Istaknuo je da se Božjim utjelovljenjem upalila iskra sreće za cijeli svijet.

U zabačenom selu u Galileji u srcu mlade, svijetu nepoznate žene Bog je upalio iskru sreće za cijeli svijet, istaknuo je papa Franjo i dodao kako Božje ime Emanuel znači: Bog s nama. Njegova je nazočnost izvor radosti. Ta poruka dobiva potpuno značenje u Marijinu navještenju. Isti naviještaj je danas upravljen Crkvi, koja je pozvana prihvatiti evanđelje kako bi postalo „opipljivo”, konkretan život.

„Raduj se, mala kršćanska zajednico, siromašna i ponizna, ali lijepa u mojim očima, jer žarko čezneš za mojim kraljevstvom, trpiš glad i žeđ za pravdom, pleteš strpljivo niti mira, nemoj slijediti trenutne moćnike, ostani vjerna siromasima. Tako nećeš strahovati u Gospodinovoj nazočnosti. Naše će srce biti uvijek radosno”, rekao je papa Franjo, parafrazirajući anđelove riječi.

Primijetio je kako je svijest da se i u nevoljama možemo obratiti Gospodinu i da On neće nikada odbiti naše prošnje, snažni razlog naše radosti. Nikakva briga ni strah, koji proizlaze iz ljudskih stvari, neće nam nikada uskratiti utjehu koja nam dolazi od spoznaje da Bog uvijek s ljubavlju vodi naš život, pa ni kada se suočavamo s problemima i trpljenjem, jer ta sigurnost stvara u nama nadu i odvažnost. Da bismo prihvatili Gospodinov poziv radosti, potrebno je biti ljudi spremni za diskusiju, primijetio je Papa i objasnio kako se treba ponašati poput onih koji su pitali Ivana Krstitelja: što im je činiti. To je, kaže Papa, prvi korak obraćenja, na koje smo pozvani u ovo vrijeme došašća.

Nakon molitve Anđeo Gospodnji Papa se osvrnuo na prošlotjedni susret svjetskih državnika u Marakešu, koji su prihvatili okvirni sporazum o sigurnom, urednom i planskom kretanju migranata. To bi trebao biti okvirni sporazum za cijelu međunarodnu zajednicu. Izrazio je nadu da će, zahvaljujući tom sredstvu, međunarodna zajednica moći djelovati s odgovornošću, solidarnošću i suosjećanjem prema onima koji su zbog različitih razloga morali napustiti domovinu te je tu inicijativu preporučio molitvama vjernika.

 

 

Ključne riječi:
Anđeo Gospodnji Marakeš Papa