Budi dio naše mreže
Izbornik

Papina 90-godišnja rođakinja: Najprije ću ga zagrliti a zatim mu ponuditi bunet

Portacomaro (IKA)

Carla Rabezzana koja je 8. studenoga 2022. navršila 90 godina života, tom prigodom će u subotu 19. studenoga u svom domu u Portacomaru u Pijemontu ugostiti svoga rođaka u drugom koljenu, Jorgea Maria Bergoglia – papu Franju, objavio je Vatican News.

Rabezzana se prisjetila kako je Bergoglio 1974. kao profesor i svećenik isusovac „išao u Frankfurt radi studija“ te došao u Torino da bi upoznao „rođake s kojima je bio u kontaktu“.

Od tada, kada se o. Bergoglio, kasnije kardinal, vraćao u Italiju da bi otišao u Vatikan, „obično jednom godišnje“, uvijek ju je posjećivao u Torinu, gdje ga je Carla, sa sada pokojnim mužem Angelom i dvojicom sinova, također ugostila na jedan tjedan.

„Čak smo zajedno išli na misu“, prisjetila se 90-godišnjakinja. „Odavno se želio vratiti na ova mjesta – moj rođendan je samo prigoda“, ustvrdila je dodavši da je Papa „jako vezan za ovu zemlju“. U ožujku 2020. već su bili organizirali zajednički ručak, ali je odgođen zbog pandemije koronavirusne bolesti.

Papina rođakinja rekla je da će ga kada se susretnu najprije zagrliti jer ga nije vidjela tri godine – od kraja 2019. nakon čega je počela pandemija kada je s obitelji bila u Vatikanu. „A onda ćemo popričati, kao što činimo telefonski bar jednom mjesečno, s rođacima koji se rado imaju. Pitat ću ga o njegovom koljenu koje ga sada boli. Priča mi o tomu kada se čujemo telefonom.“

Dodala je da Sveti Otac odlično razumije pijemontski dijalekt na kojemu zbija i šale dok razgovaraju. Tim su dijalektom govorili njegovi djed i baka, a njihov kraj smatra ne samo roditeljskim nego i svojim, rekla je Rabezzana.

Na subotnji ručak doći će još petoro rođaka sa svojim obiteljima iz Torina, Vaglierano i Tigliole. Otkrila je da pripremaju malo pečenog mesa i mnogo povrća koje papa Franjo, posebice sada, mnogo jede. Ponudit će mu i bunet, tipični puding iz pijemontske kuhinje od kakaa. Rođendanska torta je pak rezervirana za nedjeljni ručak s biskupom nakon mise u katedrali u Astiju.

Rabezzana je na kraju rekla da ne zna koliko će se Papa zadržati u njezinoj „kući za odmor“, kako ju naziva, jer će možda poslijepodne ići u još neki posjet. Svakako, rodno mjesto svojih djeda Giovannija Angela i bake Rose, Bricco Marmorito, zaseok u Portacomaru, neće posjetiti jer je ondje već bio mnogo puta, piše Vatican News.

Foto: Wikimedia Commons // Portacomaro