Budi dio naše mreže
Izbornik

Papina jutarnja misa

Vatikan (IKA)

Privatnu jutarnju misu u Domu Sv. Marte u Vatikanu papa Franjo namijenio je 20. ožujka liječnicima i zdravstvenom osoblju koje se posvema stavilo na raspolaganje bolesnicima zaraženima koronavirusom.

Na to ga je potaknulo pismo jednog svećenika iz sjeverne Italije, koji mu je iznio muke i nevolje tih požrtvovnih ljudi, koji nastoje spasiti što veći broj oboljelih. Papa se prisjetio i predstavnika vlade, koji nailaze na nerazumijevanje u upravljanju složenom situacijom. U propovijedi je pozvao vjernike da otkriju Boga kao dobrog Oca te je objasnio kako se mogu ispovjediti u odsutnosti svećenika.

Polazeći od prvog čitanja uzetog iz Knjige proroka Hošea,  Papa je u propovijedi pozvao vjernike da razgovaraju s Bogom ne kao sa sucem, već kao s dobrim Ocem, koji ljubi i oprašta uvijek. Prorok poziva Izrael da se vrati Gospodinu Bogu svome. Luka u svom Evanđelju opisuje neizmjernu radost oca rasipnog sina, kada je vidio da se vraća. Mjesecima, a možda i godinama je taj otac  gledao u okolicu ne bi li vidio svog sina, koji se vraća. I Bog Otac čeka naš povratak, posebno u ovo korizmeno doba. Mnogi se čak i srame što su počinili tolike nesmotrene stvari. Bog nam poručuje da će nas izliječiti od naše nevjernosti i ljubiti, jer će se njegova srdžba udaljiti. Korizma je uvijek prilika za obraćenje srca, koje se u kršćanskoj tradiciji ostvaruje u sakramentu ispovijedi. To je prilika  da poravnamo račune, rekao je Papa i dodao kako mu se ne sviđa stajalište onih koji tvrde da prepustimo Bogu da nas pročisti.

Prvi korak moramo poduzeti mi, a ostalo će Bog učiniti. Papi je poznato da se za Uskrs mnogi ispovijedaju. Međutim, mnogi se ispričavaju da ne mogu naći svećenika. Papa je svoj odgovor preuzeo iz Katekizma, koji je vrlo jasan. Ako ne možeš naći svećenika, razgovaraj s Bogom, tvojim Ocem, i reci mu istinu, moli od srca oproštenje, pokaj se i obećaj da ćeš se kasnije ispovjediti. Tako ulaziš odmah u Božju milost, obrazložio je Papa i dodao kako je ovo pravi i prikladan trenutak za iskreno pokajanje, jer po svuda odzvanjaju Očeve riječi: Vrati se, vrati se! Čeka te gozba!