Budi dio naše mreže
Izbornik

Papina jutarnja propovijed o kršćanskoj radosti

Vatikan (IKA)

Papa Franjo predvodio je u ponedjeljak 28. siječnja jutarnju misu u kapeli Doma Sv. Marte i pozvao: „Nemojmo se stidjeti izraziti radost zbog susreta s Gospodinom, i nemojmo se udaljavati od veselja naroda koji osjeća Boga blizu sebe”.

Evanđelje će se širiti samo s evangelizatorima punim života i radosti. Ta se radost nastavlja i za stolom zajedno s obitelji, poručio je Papa, prenosi Vatican News. Papa je propovijed usredotočio na kršćansku radost nadahnjujući se čitanjem iz Druge knjige o Samuelu, u kojemu se govori o Davidu i čitavom izraelskom narodu u velikom veselju zbog povratka Kovčega Božjeg saveza u Jeruzalem.

Kovčeg je bio otet stoga je njegovo vraćanje velika radost za narod. Narod je osjećao da mu je Bog blizu i zbog toga je slavio. I kralj David bio je s narodom; otiđe na čelo procesije te „žrtvova vola i tovna ovna“. Zajedno s narodom „David je igrao iz sve snage pred Gospodinom“. Bilo je to veselje; radost Božjega naroda jer je Bog bio s njim. A David? Pleše pred narodom, očituje svoju radost ne srameći se; to je duhovna radost zbog susreta s Gospodinom, napomenuo je Papa.

Bog se vratio među nas i to je za nas velika radost. David ne razmišlja o tomu da je kralj i da kralj mora biti udaljen od naroda, na udaljenosti… David ljubi Gospodina, sretan je zbog tog događaja, zbog toga što je donio Kovčeg Božji. Očituje tu sreću, tu radost, plešući, a sigurno je i pjevao kao cijeli narod, rekao je papa Franjo, primijetivši da se i nama događa da osjetimo radost kada smo s Gospodinom; možda u župi ili na selu, ljudi slave.

Tekst proroka Samuela nastavlja opisujući povratak Davida kući, gdje pronalazi svoju ženu Mikalu, Šaulovu kći, ali ga ona dočeka s prezirom. Vidjevši kralja kako pleše posramila se te ga je prekorila kazavši mu: „Kako se časno danas ponio Izraelov kralj kad se otkrio pred očima sluškinja slugu svojih kao što se otkriva prost čovjek!“ To je prezir istinske religioznosti, spontane radosti s Gospodinom. David joj objašnjava: Gledaj, razlog je radosti ovo. Radost u Gospodinu, jer smo donijeli kući Kovčeg saveza! Međutim, ona ga prezire. I Biblija kaže da ta gospođa – zvala se Mikala – zbog toga nije imala djece. Gospodin ju je kaznio. Kada kod kršćanina nedostaje radosti, taj kršćanin nije plodonosan; kada nema radosti u našem srcu, nema plodnosti, napomenuo je Papa.

Veselje se ne izražava samo duhovno nego postaje sudjelovanje s drugima. David je onoga dana, nakon blagoslova, podijelio „svakome po jedan kruh, komad mesa i kolač od suhog grožđa“, kako bi svatko slavio u vlastitom domu. Riječ Božja ne srami se veselja. Istina je, katkada je opasnost od radosti da se ode predaleko te da se vjeruje da je sve u tomu. Ne, to je samo radosno raspoloženje, istaknuo je Papa.

Podsjetivši kako sveti Pavao VI. u apostolskoj pobudnici „Evangelii Nuntiandi“ govori o tomu te potiče na radost, papa Franjo istaknuo je da Crkva neće moći ići naprijed, evanđelje se neće širiti s dosadnim, ojađenim evangelizatorima. Ići će naprijed samo s radosnim evangelizatorima, punim života. Važna je radost zbog primitka Riječi Božje, radost zbog toga što smo kršćani, radost da idemo naprijed, sposobnost za veselje ne srameći se i ne bivajući poput Mikale, formalni kršćani, zatočenici formalnosti, zaključio je papa Franjo.

Ključne riječi:
jutarnja proopovijed Papa