Budi dio naše mreže
Izbornik

Papina molitvena nakana u ožujku posvećena žrtvama zlostavljanja

Vatikan (IKA)

Papa Franjo posvetio je molitvenu nakanu u ožujku za žrtve zlostavljanja, ističući kako Crkva mora biti primjer zaštite i ponuditi siguran prostor za žrtve, prenosi Vatican News.

„Kao odgovor na slučajeve zlostavljanja, osobito onih koje su počinili članovi Crkve, nije dovoljno moliti za oproštenje”, kaže papa Franjo u svojoj video poruci kojom najavljuje svoju molitvenu nakanu za ožujak 2023.

Papa poručuje kako žrtve moraju biti u središtu odgovora na zlostavljanje, ističući da „njihova bol i psihičke rane mogu početi zacjeljivati ​​ako pronađu odgovore – ako postoje konkretna djela kako bi se popravile poprave strahote koje su pretrpjele i da se spriječi da se ne ponove”.

Sveti Otac naglašava kako Crkve ne može sakriti zlostavljanje, bez obzira gdje se dogodilo, već umjesto toga mora poslužiti kao primjer u svom odgovoru na zlostavljanje – što uključuje i osvjetljavanje problema zlostavljanja u društvu i obitelji.

Kao dio toga odgovora, Crkva također mora „ponuditi siguran prostor žrtvama kako bi bile saslušane, psihološki podržane i zaštićene”.

„Pomolimo se za one koji su patili zbog nedjela koja su im učinili članovi Crkve; neka u samoj Crkvi nađu konkretan odgovor na svoju bol i patnju”, kaže Papa.

Papinu mjesečnu molitvenu nakanu svakog mjeseca objavljuje Papina svjetska molitvena mreža, piše Vatican News.