Budi dio naše mreže
Izbornik

Papina molitvena nakana za studeni: Govor srca umjesto govora oružja

Vatikan (IKA )

U molitvenoj nakani za studeni papa Franjo potiče na gradnju evanđeoskoga mira i molitvu kako bi govor srca i dijaloga uvijek prevladavao nad govorom oružja.

Papa Franjo video s molitvenom nakanom za mjesec studeni započeo je riječima: „Svi želimo mir. A više od sviju ga žele oni koji trpe zbog njegova nedostatka“. Mir je uvijek u središtu misli pape Franje koji je uvjeren da se mogu govoriti prekrasne riječi, ali ako u ljudskom srcu nema mira, neće ga biti ni u svijetu, prenosi Vatican News. Za uništavanje bolesnih mehanizama nasilja bitna je molitva, ali i nježnost. Papa Franjo poručuje: „Bez nasilja i sa 100 posto nježnosti, gradimo evanđeoski mir koji nikoga ne razočarava. Molimo se zajedno da govor srca i dijaloga uvijek prevladava nad govorom oružja“.

Papa ustraje u isticanju potrebnoga prakticiranja mira u malim stvarima, u svakodnevnim gestama, u odnosima s drugima, prilagođavajući se svim prilikama, upravo onako kako je činio Isus. Stvarni je mir rijetko dobro, stalno u opasnosti i zanijekano u mnogim krajevima svijeta. Osim toga, prema podacima Organizacije ujedinjenih naroda 90% civilnih žrtava u oružanim sukobima čine žene i djeca, a izvještaj iz lipnja ove godine daje podatak da je tijekom 2017. godine zabilježena 21.000 slučajeva teškoga nasilja nad djecom. Ured Visokog povjerenika Ujedinjenih naroda za izbjeglice (UNHCR) pak procjenjuje da je od godine 1948. registrirano više od 52 milijuna izbjeglica i prognanih zbog oružanih sukoba.

Nasljedujući Papin poziv, Vijeće biskupskih konferencija zemalja Latinske Amerike i Kariba (CELAM) pokrenulo je kampanju „Svi nam trebaju: Bez nasilja, sa 100% nježnosti“. Ta društvena mobilizacija ekumenskoga obilježja prolazi cijelom Latinskom Amerikom i Karibima, od granice s Meksikom i Sjedinjenim Američkim Državama do Patagonije, upozoravajući na razne oblike nasilja nad djecom, te predlažući nježnost kao rješenje za zaštitu života i dostojanstva djece.

Isusovac Frederic Fornos, međunarodni ravnatelj Papine svjetske molitvene mreže, istaknuo je da mir među narodima započinje u našim svakodnevnim odnosima, kada na ulici sretnemo drugu osobu, s njezinim licem i pogledom, a posebno kada se drugi razlikuje po jeziku, kulturi, držanju, te ga nazivamo strancem. Mir i sloga među narodima na Zemlji počinje na ulicama, u kućama, u mojim aktivnostima i u aktivnostima moje obitelji, odbijajući strah od drugoga i poštujući ga, istaknuo je o. Fornos.

Ključne riječi:
molitvena nakana Papa studeni