Budi dio naše mreže
Izbornik

Papina videoporuka u povodu inauguracije Paviljona vjere

Vatikan (IKA)

„Uspostaviti saveze u svrhu općega dobra“ - središte je videoporuke pape Franje prikazane u Dubaiju 3. prosinca povodom inauguracije Paviljona vjere, prostora za sinergiju među organizacijama, vjerskim i političkim vođama, znanstvenicima, u svrhu promicanja djelovanja za klimu, prenosi Vatican News.

Sveti Otac izrazio je žaljenje zato što nije prisutan na klimatskoj konferenciji COP28 te ponovno povjeravajući državnom tajniku kardinalu Pietru Parolinu ono što je pripremio za inauguraciju Paviljona vjere, Faith Pavillon, te ističući njegovu važnost budući da je to prvi put da se u okviru konferencije Ujedinjenih naroda o klimatskim promjenama otvara vjerski paviljon.

Svijetu su potrebni savezi u interesu svih

Činjenica da je konferencija COP28 koja je u tijeku u Ujedinjenim Arapskim Emiratima domaćin Paviljona vjere, znak je želje da se pokaže da je moguće uspostaviti korisne saveze u svrhu zajedničkoga interesa. Među njima su danas najvažniji mir i klima, istaknuo je Papa.

„Svijetu su danas potrebni savezi koji nisu protiv bilo koga nego u korist sviju. Hitno je potrebno da religije, ne upadajući u zamku sinkretizma, daju dobar primjer radeći zajedno: ne za vlastite interese ili za interese jedne strane, nego za interese našega svijeta“, poručio je Sveti Otac.

Dajmo primjer, to od nas traže siromasi

Papin je poticaj stoga da za budućnost ponajviše najranjivijih ljudi i za budućnost sviju, čuvamo sve stvoreno i štitimo naš zajednički dom. Živimo u miru i promičimo mir, potaknuo je papa Franjo.

„Dajmo primjer, kao vjerski predstavnici, kako bismo pokazali da je promjena moguća, kako bismo svjedočili održive stilove života pune poštovanja, te glasno tražimo od vođa narodā da se očuva naš zajednički dom. To od nas posebno traže najslabiji i siromasi, čije molitve dopiru do prijestolja Svevišnjega“, poručio je Papa.

Paviljon vjere, znak sinergije za klimu

Prvi Paviljon vjere bit će prostor projektiran kako bi bio središnje mjesto za promicanje značajne međuvjerske suradnje i zauzimanja u svrhu poticanja učinkovitoga i ambicioznoga klimatskoga djelovanja. Stvorit će priliku za dijalog s vjerskim i domorodačkim predstavnicima, znanstvenicima, mladima i političkim čelnicima kako bi se ubrzalo zauzimanje za klimu. Ugostit će više od 60 zasjedanja, na kojima će sudjelovati predstavnici više od 100 organizacija.