Budi dio naše mreže
Izbornik

Pastirski pohod biskupa Rogića župi Tisno

Tisno (IKA)

Šibenski biskup Tomislav Rogić bio je u utorak i srijedu 10. i 11. studenoga u pastirskom pohodu župi Tisno.

Prvi dan pohoda započeo je u Tišnjanskoj Dubravi u crkvi Presvetog Srca Isusova. Tu su biskupa dočekali župnik don Lazar Čibarić i vjernici koji žive na području Dubrave. Biskup se upoznao s vjerskim životom tog dijela župe Tisno, a na mjesnom groblju molio je i za pokojne.

Sljedeća postaja pastirskog pohoda bila je crkva Svetog Martina u Ivinju, a potom crkva Svetog Roka u Tisnom. Potom je biskup sa župnikom izvršio uvid u župne matične knjige, župnik ga je upoznao sa stanjem u župi. Prvi dan pastirskog pohoda završio je susretom sa članovima Župnog pastoralnog vijeća. Razgovaralo se o demografiji u župi, obiteljskom životu, čuvanju običaja i tradicija u župi i sličnim temama.

Drugog dana susreta u srijedu 11. studenoga bio je i blagdan svetog Martina koji se u Tisnom slavi kao zaštitnik. U župnoj crkvi Svetog Duha biskup je predvodio misno slavlje u koncelebraciji sa župnikom don Lazarom Čibarićem i župnikom u Jezerima don Tunom Jozićem.

„Pastirski pohod prilika je da se bolje upoznamo, povežemo, u vjeri ohrabrimo i nadasve zajedno Boga slavimo i molimo. Prilike u kojima se susret događa nisu bajne – kušnja ovog virusa mnoge stvari stavlja u pitanje. Ali svaka kušnja ima za cilj da iz nje izađemo jači u vjeri, bolji ljudi, s više pouzdanja u Gospodina. Nismo li sada svjesniji nego prije kako je sve u Božjoj ruci. Molimo Svemogućega da otkloni bolesti i svako zlo od nas“, poručio je vjernicima u homiliji biskup Rogić.

„Časteći svetog Martina prisjećamo se i drugih koji su krenuli njegovim putem osmišljenog i ispunjenog života. Tolika plejada svetaca i mučenika  spremnih da ulože baš sve, i sam dar života kako bi ga ponovno zadobili od Svevišnjeg Gospodara života i vječnosti. Spominjući se svetog Martina i drugih velikana vjere, otiđimo danas s ovog mjesta, ove svete euharistijske žrtve, ohrabreni u vjeri, opremljeni duhom Božjim za sve buduće nedaće koje nam se mogu ispriječiti na putu, da usprkos njima ne izgubimo kompas, da ne izgubimo jasan cilj pred očima: vječnu Domovinu na nebesima. Samo trajna usmjerenost na vječni život s Bogom može nam dati snage ustrajati do kraja, oploditi i osmisliti svoje živote trajnim vrijednostima koje ne gube svoga sjaja i na taj način zadobiti vječni život, pa makar radi Krista ovaj zemaljski izgubili“, kazao je biskup Rogić u homiliji vjernicma župe Tisno.

Pastirski pohod završio je na mjesnom groblju gdje je biskup molio za sve pokojne.