Budi dio naše mreže
Izbornik

Pastoralna godina 2019./2020. u Riječkoj nadbiskupiji - Godina Euharistije i svećeništva, i u znaku proslave 50. obljetnice osnutka Riječke metropolije

Rijeka (IKA)

U Velikoj dvorani Nadbiskupskog ordinarijata u Rijeci u subotu 6. travnja održana je sjednica Nadbiskupijskog pastoralnog vijeća na kojoj je odlučeno da će nova Pastoralna godina 2019./2020. u Riječkoj nadbiskupiji biti Godina Euharistije i svećeništva, i u znaku proslave 50. obljetnice osnutka Riječke metropolije.

Skup je molitvom i pozdravnim govorom otvorio riječki nadbiskup Ivan Devčić. Ostvarene pastoralne pothvate u tekućoj Godini duhovnih zvanja predstavio je biskupski vikar za pastoral mons. mr. Matija Matičić koji je kazao kako je riječ o ukupno 42 programa koja se ostvaruju na nadbiskupijskoj, dekanatskoj i župnoj razini, kao i Bogoslovnom sjemeništu „Ivan Pavao II.”. Zahvalio je vjerncima laicima uključenima u realizaciju, kao i angažmanu u Nadbiskupijskom pastoralnom vijeću. Zahvaljujući vama dobivamo dobar uvid u tijek postojeće Godine, kazao je biskupski vikar za pastoral.

Predstavnici dekanata iznijeli su izvještaje o događanjima u svojim župama i dekanatima, među kojima su na osobit način istaknute molitve za duhovna zvanja kao i svjedočanstva bogoslova u župama Riječke nadbiskupije.  Ukazano je na potrebu angažiranja mladih u pastoralu župa, kao i osoba koje bi bile zadužene za pastoral s mladima u župama. Također, potrebno je voditi brigu za postojeća duhovna zvanja jer mnogi svećenici su opterećeni, bolesni i trebaju osjetiti podršku i pomoć svojih župljana.

Na polju pastorala sa studentima pohvaljene su dosadašnje inicijative, no i istaknuta potreba ozbiljnije povezanosti s riječkim Sveučilištem u smislu projekata koji su povezani sa znanošću i inicijativama usmjerenim sveučilišnoj populaciji.

Obilježavanje 50. obljetnice Riječke metropolije započet će na blagdan sv. Vida. Crkveni povjesničar doc. dr. Marko Medved upoznao je okupljene s crticama iz povijesti, kazavši da je 1969. godine papa Pavao VI. riješio pitanje riječkih biskupijskih granica i uspostavio nadbiskupiju i metropoliju. Obilježavanje visokog jubileja ne bi trebalo biti samo historiografski, nego bi se trebalo promišljati i o organizaciji okruglog stola, predložio je doc. dr. Medved. Mons. mr. Matičić najavio je kako će središnje euharistijsko slavlje 15. lipnja u povodu proslave sv. Vida i 50. godišnjice Riječke metropolije predslaviti zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić. Također, trodnevnu duhovnu pripravu predvodit će biskupi Riječke metropolije, a nakon misa bit će održane glazbene akademije zborova Schole Cantorum Rijeka i Sempre Allegra. Osim toga, Riječani će na Korzu u lipnju moći pogledati izložbu o povijesti Riječke metropolije.