Budi dio naše mreže
Izbornik

Patrijarh Bartolomej I. u SAD-u

Washington (IKA)

Počasni poglavar svjetskoga pravoslavlja carigradski ekumenski patrijarh Bartolomej I. u tijeku boravka u SAD-u razgovarao je s predsjednikom Joeom Bidenom, kardinalom Wiltonom Gregoryjem, državnim tajnikom Antonyjom Blinkenom i predsjednicom Zastupničkoga doma Nancy Pelosi.

Ekumenski patrijarh s američkim predsjednikom razgovarao je 25. listopada o političkim ali i crkvenim temama – bilo je riječi o pitanjima ljudskih prava, klimatskim promjenama, i teškom stanju kršćanske manjine u Turskoj, prenosi 27. listopada portal „OrthodoxTimes”. Patrijarh Bartolomej pozvao je predsjednika Bidena na veće zauzimanje u pitanju ponovnoga otvaranja Teološke visoke škole i sjemeništa Grčke pravoslavne Crkve na otoku Chalki, koja je i dalje zatvorena, a patrijarhatu je onemogućeno školovanje svećenika. Od 1971. i stupanja na snagu zakona koji zabranjuje djelovanje privatnih sveučilišta u Turskoj, SAD, Europska unija i Rusija uzaludno se zauzimaju na ponovnom otvaranju.

Patrijarh Bartolomej ponovio je stav Ekumenskoga carigradskoga patrijarhata prema autokefalnosti Pravoslavne Crkve u Ukrajini, optužujući Moskovski patrijarhat za „ometanje pravoslavnoga jedinstva”. Istaknuo je i značenje ekumenskoga dijaloga, spomenuvši zajedničku inicijativu patrijarhata, Katoličke i Anglikanske Crkve za pomoć nerazvijenim zemljama u cjepivu protiv Covid-19, a prenio je i pozdrave pape Franje predsjedniku Bidenu s kojim će se susresti 29. listopada. U izjavi novinarima nakon susreta ekumenski patrijarh pohvalio je zauzimanje predsjednika Bidena za zaštitu okoliša i globalnu stabilnost.

S državnim tajnikom Antonyjom Blinkenom patrijarh je razgovarao o teškom stanju kršćana na Bliskom istoku. Na sveučilištu Georgetown patrijarh Bartolomej susreo se s washingtonskim nadbiskupom kardinalom Wiltonom Gregoryjem i pravoslavnim studentima na toj uglednoj obrazovnoj ustanovi. U utorak 26. listopada posjetio je predsjednicu Zastupničkoga doma Nancy Pelosi, a na susretu je bio i vođa tijesne demokratske većine u Senatu Chuck Schumer. Carigradski patrijarh obišao je i tursko veleposlanstvo u Washingtonu.

Patrijarh je u SAD stigao u subotu 23. listopada, a iz zdravstvenih razloga noć sa subote na nedjelju proveo je u sveučilišnoj bolnici. Stanje mu se poboljšalo te je mogao nastaviti ispunjeni program svoga boravka u SAD-u koji završava 3. studenoga.