Budi dio naše mreže
Izbornik

Patrijarh Bartolomej predlaže ostavku patrijarha Kirila

Istanbul (IKA)

Kirilu bi bilo bolje da podnese ostavku nego da podržava rat, smatra carigradski ekumenski patrijarh Bartolomej, počasni poglavar svjetskog pravoslavlja, izvještava Katholische Nachrichten-Agentur (KNA).

Ekumenski patrijarh izražava žaljenje zbog stavova patrijarha Ruske Pravoslavne Crkve Kirila o ruskoj invaziji na Ukrajinu. Bilo bi bolje da Kiril podnese ostavku nego da podržava rat, rekao je carigradski patrijarh za američki portal The Pillar.

Bartolomej je to izrekao neposredno prije svog posjeta Britaniji i nadbiskupiji Thyateira. Počasni duhovni poglavar za oko 300 milijuna pravoslavnih diljem svijeta također je rekao da ga je trenutačni rat između pravoslavnih teško pogodio, izvijestio je u subotu 22. listopada portal Orthodox Times.

„Ono što je za nas još bolnije jest činjenica da je Moskovski patrijarhat otišao toliko daleko da se podredio političkim ambicijama Ruske Federacije da podržava te izgleda kao da blagoslivlja ovu nasilnu invaziju i neopravdano krvoproliće“, naglasio je patrijarh Bartolomej. On je „više puta osudio agresiju i nasilje“ te je „gorljivo i bratski“ apelirao na moskovskog patrijarha da se distancira od političkih zločina, pa i ako bi to značilo da mora dati ostavku na dužnost, rekao je carigradski ekumenski patrijarh, dodavši ipak da se još uvijek nada da će se poteškoće između Moskve i Carigrada riješiti.