Budi dio naše mreže
Izbornik

Patrijarh Pizzaballa: Oslobađanje talaca prvi je korak prema okončanju sukoba

Jeruzalem/Vatikan (IKA)

„Oslobađanje nekih talaca, prvi je korak prema kraju sukoba koji je u tijeku između Izraela i Hamasa“, rekao je jeruzalemski latinski patrijarh kardinal Pierbattista Pizzaballa u telefonskom razgovoru za vatikanske medije, izvijestio je u subotu, 25. studenog 2023. Vatican News.

„Činjenica da je postignut dogovor o oslobađanju barem nekih od talaca pozitivna je, jer je do sada jedini komunikacijski kanal bio vojni“, kazao je. Istaknuo je kardinal da se na taj način čini prvi korak, prije svega, prema ublažavanju unutarnjih i međunarodnih napetosti. „Osim toga, to je također način da se počnu pokretati druga rješenja koja nisu vojna“, istaknuo je kardinal te dodao „mislim na rješenja za okončanje sukoba“.

U rješavanju sukoba važna politika

Na novinarovu primjedbu kako je na vijest o oslobađanju talaca bilo različitih reakcija – bilo je, naravno, zadovoljstva, ali i komentatora koji smatraju da su i sami pregovori na neki način poraz – patrijarh je rekao kako oni koji žele mir poistovjetiti s pobjedom možda mogu tako razmišljati. „Ali mir, rješenje sukoba, ne može biti apsolutna pobjeda. To nije moguće. Stoga je jasno da se rješenje ne može prepustiti samo vojsci. Jasno je da politika treba uzeti situaciju u svoje ruke, prije svega osigurati perspektivu, jer vojska ju nema. Jasno je stoga da su pregovori i oslobađanje talaca prvi koraci kako bi se potom potaknuli procesi političkih perspektiva za Gazu nakon rata. To je potrebno“, napomenuo je kardinal Pizzaballa.

Bez političke perspektive nema povratka

Osvrnuvši se na vijesti o tomu kako se raseljeni ljudi u sjevernom dijelu Gaze pokušavaju vratiti u većinom uništene kuće, kardinal je kazao da to još nije moguće. „Neki se žele vratiti jer situacija ni na jugu Gaze, gdje su nagomilani svi ti milijuni ljudi, nije laka. Zato žele izići odatle, to razumijem. I naši kršćani koji su zatvoreni u onom malom krugu crkve gotovo više ne mogu izdržati. Ali, sve dok nema jasnih političkih perspektiva ili jasnoće o sljedećim fazama, to još nije moguće“, istaknuo je i upozorio „a moglo bi biti i opasno“.

Valja ukloniti korijene Hamasove ideologije

Na novinarovo pitanje kako se može pobijediti terorizam, kako se može svladati ideologija poput Hamasove, patrijarh je istaknuo da to nije lako, stoga valja strpljivo uklanjati sve što podupire tu ideologiju. „Dakle, valja ukloniti korijene“, napomenuo je. „Nema smisla rezati grane, jer mogu ponovno izrasti. Valja prije svega Palestincima dati neku perspektivu. To sam rekao i znam da se mnogima to nije svidjelo; valja dati nacionalnu perspektivu koju oni još nemaju. Taj je rat jasno svjedočanstvo da ta dva naroda ne mogu živjeti zajedno, barem ne u ovom trenutku. Trebat će imati jasne, definirane, točno određene perspektive, više nego što se do sada učinilo“, kazao je te dodao da postoji još jedan vidik. „Hamas je također vjerska ideologija; dakle, međureligijski dijalog je vrlo važan, kao što je vrlo važno njegovati i razvijati vjerski govor koji nije usredotočen na mržnju“, objasnio je kardinal.

Prije svega molitva i dijalog

Na pitanje što u toj situaciji mogu učiniti kršćani, patrijarh Pizzaballa je prije svega istaknuo molitvu. To je – prema njegovim riječima – prvo što valja činiti. Uz molitvu potrebna je stvarna potpora, uključujući i humanitarnu.

„Osim toga, još je jedan vidik važan“, napomenuo je te kazao kako je primijetio da su u svijetu nastale jake podjele, jedni protiv drugih. „Čini se gotovo kao da je nemoguće voljeti oboje. Vjerujem da je važno da kao kršćani budemo jasni i u svojem govoru, ali ne isključivi. Valja nazivati stvari njihovim imenom, u njihovoj istini, te istodobno nastojati održavati otvorene odnose sa svima i reći svima, i jednima i drugima, da ih volimo“, istaknuo je kardinal Pizzaballa, izvijestio je Vatican News.