Budi dio naše mreže
Izbornik

Pedeset godina akcije „Maslinova grančica – moj dar za misije“ Papinskih misijskih djela u RH

Zagreb (IKA)

Papinska misijska djela u Republici Hrvatskoj organiziraju i ove godine akciju „Maslinova grančica – moj dar za misije“. Akcija je to koja se provodi uzastopno već 50 godina, a njom se dobrovoljni prilog prikupljen uz prodaju maslinovih grančica za Cvjetnicu namjenjuje za misijske zemlje.

U prvom broju misijskog lista „Radosna vijest“ za godinu 1974. tadašnje uredništvo pozvalo je vjernike na „novi oblik pokore: darivanje maslinovih grančica na Cvjetnicu za misije i misionare“. Poziv je upućen župama u primorskim krajevima, da daruju zelene maslinove grančice, te župama u unutrašnjosti, da ih ponude vjernicima uz dobrovoljan prilog za misije.

Akcija „Maslinova grančica – moj dar za misije organizira se za nedjelju Cvjetnice. „Želimo povezati krajeve uz more, gdje uspijeva maslina, s unutrašnjosti i sjeverom te i na taj način učvršćivati crkveno i narodno zajedništvo. Grančice se nude vjernicima uz dobrovoljan prilog za misije. Takvim se spajanjem naših župa i vjernika pridonosi crkvenomu zajedništvu na svjetskoj razini. Svi mogu jedni od drugih što vrijedno primiti i drugima darovati. Dobri Bog darovao nam je masline i potrebno ih je orezivati svake godine ako želimo da dobro rode i da u plodovima ima dosta ulja. Period rezidbe je u korizmenom vremenu, tako da, umjesto da se grančice bace i propadnu, u toj akciji dobivaju novu vrijednost i smisao“, poručuju iz Papinskih misijskih djela.

Prikupljena novčana sredstva za maslinove grančice namjenjuju se osobito za potrebe djece u siromašnim i nerazvijenim misijskim zemljama: za katehetsku pouku i za katekizme, za školovanje djece i gradnju škola, za gladnu i bolesnu djecu, za brigu za siročad te za djecu vojnika.

Papinska misijska djela pozivaju stoga župnike i župne zajednice uz more i u unutrašnjosti da se uključe u akciju. Sve koji se žele uključiti u akciju „Maslinova grančica – moj dar za misije“ mogu se javiti u svoju župu. Međutim, ako župa još nije uključena u akciju, moguće je javiti se Papinskim misijskim djelima u RH.