Budi dio naše mreže
Izbornik

Peti petak Velike devetnice pred blagdan sv. Nikole Tavelića

Šibenik (IKA)

U crkvi sv. Frane i Hrvatskom nacionalnom svetištu sv. Nikole Tavelića u Šibeniku, u petak 13. listopada, proslavljen je peti petak Velike devetnice pred blagdan prvoga hrvatskoga kanoniziranog sveca.

Svečanu misu predslavio je gvardijan samostana sv. Antuna Padovanskog i župnik Župe sv. Josipa Radnika u Sisku fra Ivan Bradarić.

U homiliji se osvrnuo na skakavce koji uništavaju polja, ali i sabotiraju planove koje su ljudi željeli ostvariti. Rekao je da je odgovor na pitanje tko su skakavci ponudio Isus. „Skakavci, to su moji hirovi, zla nagnuća, loše misli, kriva očekivanja od drugih, pogrešni izbori. To je taj naš Beelzebul koji se nastanio u nama i kojega hranimo u sebi svaki puta kada živimo odvojeno od Boga, kada ne želimo oprostiti; svaki puta kada si umišljamo da smo važniji i vrjedniji od drugih; svaki puta kada smišljamo pakosti drugima… To su naše krive sklonosti. To je naš grijeh“, rekao je fra Ivan.

Osvrnuvši se na Đavlovu prisutnost u životu ljudi, ustvrdio je da je on lukavi zavodnik, oštrouman, pronicav i nasilan.

„Treba mu se oduprijeti jer je tvorac smrti. On u svakodnevnom našem životu djeluje preko naših misli: želi da mislimo loše i negativno. On želi vladati našim osjećajima: mrzi pa želi da i mi mrzimo. On je kralj iluzija: ništa nema, a sve obećaje! On djeluje preko stvari ovoga svijeta: postajemo pohlepni, nikada nam dosta časti i bogatstva. On djeluje preko događaja: zavodi nas na lažni put slave i uspjeha. On djeluje preko drugih ljudi. Zar ste jednom osjetili da vas druga osoba provocira bez razloga, podsmjehuje vam se?“, upitao je.

Zaključio je riječima apostola Petra, da vjernik treba uvijek biti na oprezu, jer Đavao obilazi kao ričući lav. „Vjernik mora počistiti svoju kuću i bdjeti da se ne doseli novi demon, još gori. Dakle, moramo znati: Gospodnji dan je blizu, odnosno Gospodin je blizu! Odnosno, Bog nam je uvijek blizu! Ili prema današnjem: Prst Gospodnji je blizu. Pa i mi večeras zazivamo i molimo: Ti prste desne očeve, od vječnog Oca obećan, napuni nama dušu svu, odnosno kuću svu: svojom ljubavlju, svojim Svetim Duhom.

Taj prst Božji i večeras je ispružen u ovoj dvorani i izgoni đavle, jer smo večeras čvrsto odlučili da ga se odričemo u svoj zavodljivosti njegovoj. Taj prst Božji pred kojim Đavao strepi potvrđuje da je doista došlo Kraljevstvo Božje, onima koji su se opredijelili za Krista“, rekao je propovjednik.

Poslije mise predstavljena je knjiga Marije Hrsan „Ususret sestrici smrti“, o kojoj su govorili s. Mandica Starčević, Gordana Ležaja, Branko Lovrić Caparin, autorica Marija Hrsan i fra Ivan Bradarić.

Molitveno-liturgijski program petkom započinje u 18 sati pobožnošću Blaženoj Djevici Mariji, a nastavlja se molitvom Večernje u čast sv. Nikoli Taveliću. Tijekom Velike devetnice vjernici imaju priliku moliti pred replikom najstarijega prikaza sv. Nikole Tavelića, čiji se original čuva u samostanu sv. Frane zajedno s izvještajem o mučeničkoj smrti Nikole Tavelića i braće mučenika. Slavlje u petak, 20. listopada, predvodi don Darko Poljak, župnik Župe Rođenja Blažene Djevice Marije u Skradinu, a pjeva župni mješoviti zbor.