Budi dio naše mreže
Izbornik

Petnaesti molitveni susret unutar novoga ciklusa „Lectio divina“

Osijek (IKA)

U pastoralnim prostorima Nadbiskupskog vikarijata u Osijeku u četvrtak, 21. travnja održan je petnaesti molitveno-biblijski susret unutar novoga ciklusa Lectio divina, pod vodstvom vlč. dr. Davora Vukovića, profesora fundamentalne teologije u Đakovu i sveučilišnog kapelana u Osijeku.

Susret je započeo zajedničkom uvodnom molitvom, s osobitom nakanom za mir u Ukrajini. Zahvaljujući tehničkoj podršci koju je osigurala Anamarija Buzgo, susret su pratili i sudionici online, preko video veze na YouTube kanalu Duhosa. Snimka Lectio divina ostaje dostupna na YouTube kanalu Duhosa za sve zainteresirane https://www.youtube.com/watch?v=4A12Yt7w5O4&t=2908s

Za temu susreta odabran je odlomak iz Ivanovog evanđelja koji donosi izvještaj o prvom uskrsnom danu: praznom grobu i Isusovom ukazanju Mariji Magdaleni (Iv 20, 1-18). Nalazimo se u vazmenoj osmini, na samom početku uskrsnog vremena koje traje sve do Pedesetnice. Stoga je ovaj tekst izabran kako bi nas dublje uveo u otajstvo i značenje Isusovog uskrsnuća. Prvi korak Lectio divina je čitanje (lectio) odabranog biblijskog teksta. Nakon čitanja uslijedilo je razmatranje (meditatio) u kojem su protumačene neke teme pročitanog ulomka.

Vlč. Vuković je istaknuo kako je uskrsnuće Isusa iz Nazareta središnji događaj kršćanske vjere. Uskrsnuće daje smisao i jedinstveno značenje čitavom Isusovom životu, riječima i djelima, njegovoj muci, križu i smrti, a onda i našoj vjeri. Kako nas poučava sveti Pavao: „Ako Krist nije uskrsnuo, uzalud je doista propovijedanje naše, uzalud je i vjera vaša. Zatekli bismo se kao lažni svjedoci (…) Ali sada: Krist uskrsnu od mrtvih, prvina usnulih“. Isusovo uskrsnuće Božja je konačna pobjeda nad zlom i smrću, te u njemu svijetli i nada našega uskrsnuća, tj. uskrsnuća onih koji vjeruju u Isusa Krista raspetog i uskrslog, naglasio je dr. Vuković.

Dva su temeljna uporišta vjere u Isusovo uskrsnuće: prazan grob i ukazanja Krista uskrsloga, odnosno susreti Krista uskrsloga sa ženama, apostolima, učenicima na putu u Emaus. Već činjenica praznog groba i uredno složeni povoji i ubrus s tijela raspetog Isusa, kako nas izvještava evanđelist Ivan, govore da se u grobu dogodilo nešto čudesno. Definitivnu potvrdu uskrsnuća, na koju ukazuje već prazan grob, donose susreti Uskrsloga sa ženama i apostolima: Isus se pokazuje kao živ, kao isti onaj Isus kojega su poznavali, a opet eshatološki drugačiji: proslavljen i preobražen, uskrsli Krist.

U susretima s Uskrslim rađa se kod učenika uskrsna vjera na temelju koje se rađa i vjera Crkve, te vjera svih generacija kršćana do danas; svih onih koji Uskrsloga nisu vidjeli očima i opipali rukama, ali vjeruju na temelju svjedočanstva apostola koji su vidjeli i svjedoče i čije je svjedočanstvo istinito, kako nas poučava sv. Ivan evanđelist. Pozvani smo stoga, u svjetlu Uskrsa, učvrstiti svoju vjeru, nadu i ljubav, vjeru u Krista i Kristu, u čijoj su ruci naši životi, naši putovi, pa i naša padanja, razočaranja i križevi, znajući u svjetlu vjere da kraj nije u besmislu i ništavilu, već u radosti uskrsne proslave i preobrazbe, istaknuo je dr. Vuković.

U razmatranje o ovim, ali i o drugim temama na temelju pročitanog odlomka, uključili su se i ostali sudionici susreta. Nakon razmatranja (meditatio), uslijedila je molitva (oratio) nadahnuta pročitanim tekstom. Nakon molitve, sudionici su ostali u tišini i kontemplaciji (contemplatio) te promišljanju o konkretnom djelovanju (actio). Susret je završen zajedničkom molitvom. Sljedeći Lectio divina predviđen je za četvrtak, 5. svibnja u 20 sati u prostorima Nadbiskupskog vikarijata u Osijeku.