Budi dio naše mreže
Izbornik

Petrova u Ribniku

Ribnik (IKA)

Blagdan sv. Petra i Pavla apostola nebeski je patron župe Lički Ribnik u Gospićkom dekanatu, župi smještenoj južno od Gospića koja je jako stradala u Domovinskom ratu.

Taj je blagdan prilika da župa oživi kada se na okupu nađu rijetki domaći a posebno iseljeni Ribničani. Misno slavlje predvodio je čuvar svetišta Gospe od Čudesa u Oštarijama i župnik Oštarija i Modruša pop Ante Luketić u suslavlju sa župnikom Herbertom Berišom i donedavnim župnikom Zlatkom Sušićem.

Propovjednik je vjerničkom puku predstavio život rimskih mučenika i apostolskih prvaka koji su uzidani u temelje Crkve koja ih slavi 29. lipnja, o čemu imamo prvo svjedočanstvo već iz sredine 3. st. Ta se svetkovina već od 6. stoljeća slavila u Italiji i Africi. Slaveći apostolske prvake, od kojih je „primila početke vjere i bogoslužja” Crkva slavi svoju životnu povezanost s Isusom Kristom, zaglavnim kamenom, istaknuo je propovjednik te se zapitao kako se današnji vjernik može duhovno ojačati na temeljima apostolske vjere.

Tako da treba prepoznati ono dublje u nama. Kad to prepoznam, znat ću da sam duhovno biće, da i duhovna razina moga bića ima svoje potrebe, da je sreća na duhovnoj razini, a da se duh siti jedino Bogom. Iz kršćanskog pogleda na život cilj je doći do Pavlova zaključka: „Ne živim više ja, nego u meni živi Krist.” To je cilj, a put vodi prema životu koji se ne iscrpljuje skrbi za svoje probitke, već se dariva kao što se i Bog ljudima dariva radi dobra nas samih.

Propovjednik je zaključio kako je župa Ribnik u središtu biskupije jedina koja slavi svetkovine tih zaštitnika te pozvao vjernike neka molitvom budu i dalje „srce koje će kucati za čitavo tijelo“.

Ključne riječi:
Petrova u Ribniku