Budi dio naše mreže
Izbornik

Pismo dubrovačkog biskupa nakon oskvrnuća crkve Sv. Ignacija u Dubrovniku

Dubrovnik (IKA )

„Određujem da se, kao naša naknada za počinjeno nedjelo oskvrnuća, u oskvrnutoj crkvi Sv. Ignacija u Dubrovniku, u četvrtak, 8. ožujka 2018., u 17 sati, održi jedan sat euharistijskog klanjanja pred Presvetim Oltarskim Sakramentom. Nakon klanjanja ćemo slaviti i misu na tu nakanu i ponovno blagosloviti crkvu."

Dubrovnik, (IKA) – Dubrovački biskup Mate Uzinić u srijedu, 7. ožujka, dan nakon što su mediji objavili da je u crkvi Sv. Ignacija u Dubrovniku održano neprimjereno fotografiranje i snimanje gole ženske osobe, uputio je pismo svećenicima, redovnicima, redovnicama i svim vjernicima Dubrovačke biskupije u kojem ih obavještava kako, prema crkvenome zakonu, u toj crkvi nije dopušteno bogoslužje dok se ne učini naknada za ovaj čin pokorničkim obredom i ponovnim blagoslovom crkve.
„Polazeći od sablazni koje je izazvao čin oskvrnuća crkve Sv. Ignacija u Dubrovniku, kao i od pretpostavke da je počinjeno s namjerom da povrijedi svetost crkve u kojoj se mi vjernici okupljano da bismo slavili euharistiju, držim da je, u skladu s kan. 1211 Zakonika kanonskog prava, u ovom slučaju riječ o teškom djelu zbog kojega u crkvi Sv. Ignacija u Dubrovniku u kojoj se ono dogodilo, nije dopušteno obavljati bogoslužje dok se uvreda ne nadoknadi pokorničkim obredom”, stoji u pismu.
Obred blagoslova bit će u četvrtak, 8. ožujka. „Određujem da se, kao naša naknada za počinjeno nedjelo oskvrnuća, u oskvrnutoj crkvi Sv. Ignacija u Dubrovniku, u četvrtak, 8. ožujka 2018., u 17 sati, održi jedan sat euharistijskog klanjanja pred Presvetim Oltarskim Sakramentom. Nakon klanjanja ćemo slaviti i misu na tu nakanu i ponovno blagosloviti crkvu. Sve vjernike grada Dubrovnika koji to mogu pozivam da se odazovu i sudjeluju na ovom klanjanju pred Presvetim Oltarskim Sakramentom i na misi”, napisao je dubrovački biskup u pismu.
Biskup nadalje određuje i da u cijeloj Dubrovačkoj biskupiji na ovu nakanu bude namijenjena i ovogodišnja inicijativa „24 sata za Gospodina”, koja će se održati u subotu, 10. ožujka 2018. U crkvi Male braće. „Vjernicima preporučujem da se tog dana pridruže ovoj inicijativi sudjelujući u euharistijskim klanjanjima i mogućnosti sakramenta pomirenje ondje gdje to bude organizirano, kao i da to također učine, ako im je to ikako moguće, dobrovoljnim postom i nemrsom.”
Na kraju pisma biskup određuje da od danas – „da bismo sa svoje strane učinili sve što je u našoj moći da se u budućnosti ne bi ponovile slične stvari” – „ni jedna crkva u Dubrovačkoj biskupiji, što uključuje i one redovničke, ne smije držati otvorena bez nadzora”. Župnici i upravitelji crkava trebaju naći način kako bi to postigli, istaknuo je biskup Uzinić.