Budi dio naše mreže
Izbornik

Planerski susret gvardijana i proslava Dana Hrvatske provincije sv. Jeronima franjevaca konventualca

Zagreb (IKA)

U samostanu Svetoga Duha u Zagrebu, u četvrtak 29. rujna održan je planerski susret gvardijana, a u petak 30. rujna proslavljen je Dan Hrvatske provincije sv. Jeronima franjevaca konventualca.

Kao što je to običaj svake godine na početku pastoralne godine, redovita je praksa da svi gvardijani samostana i članovi Uprave Provincije održe susret kako bi se što bolje pripremili za novu pastoralnu – akademsku godinu te iznijeli planove i projekte koje namjeravaju ostvariti u nadolazećoj godini.

Na početku sastanka, provincijalni ministar fra Miljenko Hontić u pozdravnom govoru obratio se gvardijanima, ističući žalost zbog gubitka petorice braće koje je ove godine pohodila „sestrica smrt“, ali i veliku radost kojom je Gospodin obradovao Provinciju s devetoricom novih postulanata. To je vidljivi znak kojim nas Bog obdaruje i pokazuje kako ima planove s nama i s braćom naše Provincije, rekao je fra Miljenko. Stoga je zahvalio svim gvardijanima koji su u drugom dijelu provincijskog kapitula prihvatili odgovornu službu vođenja bratstava „u kojima ne treba tražiti i očekivati da će se onaj drugi brat promijeniti, nego svatko od nas u osobnom odnosu s Bogom treba tražiti svakodnevno suoblikovanje Kristu“.

Fra Miljenko je dotaknuo pojedine teme glede financijskog upravljanja, novih orgulja u crkvi Sv. Antuna Padovanskog u Zagrebu, najavio izvanredni kapitul koji bi trebao razmišljati o novim projektima i neiskorištenim potencijalima priobalnih samostana. Otvorila se rasprava o mogućnostima korištenja novih izvora energije koje bi uvelike smanjile samostanske troškove. Najavljeni su regionalni susreti s braćom samostana u adventu i korizmi te važni datumi provincijskih događanja u 2022./2023. godini.

U bratskom duhu svi gvardijani su podijelili život i pastoralno djelovanje u zajednicama svakog samostana. Program promocije duhovnih zvanja predstavio je voditelj centra za duhovna zvanja fra Stjepan Brčina.

Planerski susret je okrunjen euharistijskim slavljem u crkvi Sv. Antuna Padovanskog u Zagrebu koje je predvodio fra Martin Jaković, vikar Provincije, na kojemu su sudjelovali svi nazočni gvardijani i definitori Provincije. Pjevao je župni zbor „fra Tomislav Talan“.

Na blagdan sv. Jeronima, zaštitnika Provincije franjevaca konventualaca, u samostanu Svetoga Duha upriličen je prijepodnevni prigodni program proslave Dana Provincije.

Započeo je molitvom Službe čitanja i Jutarnje i pozdravom provincijalnog ministra fra Miljenka Hontića.

Uslijedilo je predavanje fra Željka Klarića s predstavljanjem pojedinih tema iz apostolske pobudnice Amoris laetitia, na što su se u raspravu uključila braća koja se susreću u pastoralu s pojedinim pitanjima pastorala braka i obitelji, ističući važnost poznavanja dokumenta i novih pastoralnih smjernica.

O značenju i važnosti proglašenja malom bazilikom crkve Sv. Antuna Padovanskog u Zagrebu, govorio je u kratkom predavanju fra Zlatko Vlahek. Nedavno pristigli dekret o proglašenju crkve Sv. Antuna Padovanskog malom bazilikom posebna je prigoda da unutar očekivanja i predviđenih norma ovim naslovom braća svetoduškog samostana mogu još više odgovoriti na duhovne potrebe vjernika i štovatelja sv. Antuna Padovanskog, istaknuo je fra Zlatko.

Uz braću Provincije o blagdanu sv. Jeronima u crkvi Sv. Antuna Padovanskog slavljena je misa, koju je predvodio fra Miljenko Hontić, a pjevao je župni zbor „fra Tomislav Talan“.