Budi dio naše mreže
Izbornik

Planinarski križni put Hrvatskim zagorjem

Gornja Bistra (IKA)

U organizaciji udruge Ekosspiritus u vikendu 12. i 13. listopada održan je 64. planinarski križni put u Hrvatskom zagorju.

Hodočasnici su se okupili na prvoj postaji u župnoj crkvi Sv. Nikole u Gornjoj Bistri. U uvodnoj meditaciji razmišljalo se o kontekstu biblijskog slijeda događaja iz kojih je odabrano geslo ovoga pohoda: Kako ti to govoriš: „Postat ćete slobodni?“ (Iv 8,33). Tamara Perc, koja je ciljano za ovaj pohod napisala i uglazbila tekst himne „Tvoja Riječ“, predstavila je svoju autorsku pjesmu. Sudionici su dobili tiskane knjižice s opisom i fotografijama svih postaja, te tekstom meditacija koji je, „promišljajući od kojih se sve životnih strahova moramo osloboditi kako bi dostigli taj Isusov ideal prave slobode“, napisala Ana Bunčić.

Dnevni hod nastavio se kroz lijepe krajolike prirode kroz župe Kraljev Vrh i Oroslavje, te dolaskom u Stubičke Toplice gdje je bio ručak, a zatim kroz Donju Stubicu do Gornje Stubice u kojoj su se sudionici zadržali najveći dio vremena. Zadnja postaja prvoga dana bila je na Trgu Kraljice Mira, a zatim se kolona spustila na smještaj u Sportsku dvoranu pokraj škole, te na večeru koju je pripremila lokalna udruga koja okuplja branitelje, uz donaciju lovačkog društva i općine.

Na brijegu je sa svih strana vidljiva i osvijetljena župna crkva Sv. Jurja, gdje je svečanu večernju misu predvodio vlč. Domagoj Matošević, rektor svetišta u Mariji Bistriji i dekan svih pet župa kroz koje je prolazio ovaj pohod Planinarskog križnog puta. Iza te crkve nalazi se i poznata „Gupčeva lipa“, koju je za potrebe zajedničkog obilježja i knjižice ilustrirao, povezavši je s geslom, Danijel Deverić.

Drugi dan bio je kraći hod, a započeo je doručkom koji su ponovno pripremili župljani župe Gornja Stubica. Kod kapele Sv. Franje Ksaverskog u dvorcu Oršić sudionike je pozdravila i kustosica Muzeja seljačkih buna, a zatim su se slikali kod spomenika Matiji Gupcu.

Obilazak manjih kapela i križeva krajputaša u nedjeljom hodu okupio je sudionike svih generacija, jer se pridružilo i puno male djece koje su doveli roditelji, dugogodišnji sudionici planinarskih križnih puteva. Pred sam kraj hoda zaustavili su se i kod spomenika Rudolfu Perešinu, junaku iz Domovinskog rata.

Završna euharistija ovoga pohoda Planinarskog križnog puta održana je u zajedništvu sa župljanima Gornje Stubice u župnoj crkvi, gdje je misu predvodio župnik Nikola Jurković, a propovijedao vlč. Tomislav Kralj iz župe Bistra, odakle je hod krenuo. Koncelebrirali su svećenici koji podržavaju ovu pobožnost, a sudjelovao je velik broj domaćih ministranata. Prije mise predstavljena je knjiga „Kapljica sam“ o kojoj su govorili jedan od autora Danijel Deverić i bračni par Lukšić, a objavljena je u povodu 30 godina pastoralnog djelovanja vjeroučitelja Radovana Librića.