Budi dio naše mreže
Izbornik

Plitvice proslavile svoju župnu zaštitnicu Mariju Majku Crkve

Plitvice (IKA)

U župi Plitvice svečano je u ponedjeljak, 1. lipnja 17. put proslavljen blagdan nebeske zaštitnice Marije Majke Crkve. Misa je slavljena u kapelici u okviru pastoralnog centra na Mukinjama kojim upravljaju salezijanci.

Misno slavlje predvodio je profesor na Teologiji u Rijeci i domaći sin dr. Nikola Vranješ u koncelebraciji osmorice svećenika Udbinskog i Slunjskog dekanata na čelu s dekanima, slunjskim mons. Milom Pecićem, udbinskim preč. Josipom Šimatović i domaćim župnikom Matom Kujundžićem, a pjevao je župni zbor pod vodstvom Ivane Kovačević.

„Marija je neiscrpno blago milosti, zadržimo se u njezinu životu po zalogu Duha Svetoga“, poručio je na početku propovjednik dr. Vranješ te u homiliji govorio o dvije teme, župi kao Crkvi u malom i Mariji Majci Crkve. Nakana Oca bila je da mu Sin ne bude stalno na Zemlji i da će nakon njegova odlaska doći Duh Branitelj. On je ohrabrio uplašene i razbježale učenike nakon Kristova uskrsnuća, te je od njih načinio prvu Crkvu. U njenom središtu bili su učenici i Marija koju je dao Ivanu, rekavši „evo ti majke“. Premda prije njih nije bilo Crkve, bilo je vjere. Tako je i danas bitno da uz crkvenu građevinu postoji jaka živa Crkva koja Boga slavi i svjedoči Kristovu vjeru. Jer Crkva je zajednica vjernika neovisno o građevini, a ljudi su stvoreni za zajednicu, bilo obiteljsku ili na radnom mjestu a posebno duhovnu zajednicu, župu unutar Crkve, koju je posljednjih mjeseci razdvojio koronavirus. Crkva nam svima daje Krista i put vječnog života, zaključio je dr. Vranješ promišljanje o Crkvi.

Potom je govorio o Mariji, veoma štovanoj u hrvatskom narodu kao i u drugim narodima svijeta. Ona ima izuzetno mjesto u Božjem planu i poslanju. Ona nije božica, već nas odano i uzorno vodi prema Bogu te nam pomaže da u Kristu nađemo radost. To je dragocjena spoznaja ako smo u stanju potpuno se otvoriti Božjoj milosti. Problem je današnjice što se čovjek postmoderne ne boji Boga. Neka nas Marija oplemeni da budemo bolji ljudi, zaključio je dr. Vranješ.

Župnik Kujundžić zahvalio je na koncu svim dionicima slavlja uz žaljenje da nije bilo predstavnika civilnih i državnih vlasti izuzev načelnika općine Rakovica Franje Franjkovića. Gradnja crkve na Plitvicama i dalje je ostala na kamenu temeljcu koji je blagoslovio papa Ivan Pavao II. na riječkoj Delti 8. lipnja 2003. godine, a koji se nalazi u kapeli pastoralnog centra na Mukinjama. Nakon mise održano je druženje vjernika i svećenstva uz domjenak kojeg su pripremili salezijanci don Stjepan Tribuljak i Jozo Kaić uz župnika Kujundžića. Svaki od njih je prinio dio ponude svojih krajeva, Dalmacije, Slavonije i Bosne.