Budi dio naše mreže
Izbornik

Pobožnost "Cenakula" započela i u Otočcu

Otočac (IKA)

Na početku mjeseca koji je na poseban način posvećen BDM, 1. listopada je u otočkoj župnoj crkvi Presvetoga Trojstvo održan "Cenakul".

To je pobožnost prvih subota, u kojoj se na poseban način štuje Bezgrešno Srce Marijino. Predvoditelj mons. Marinko Miličević, otočki župnik i dekan, u kratkom je nagovoru istaknuo važnost i aktualnost te pobožnosti za naše vrijeme, za što je na poseban način imao osjećaja sv. Ivan Pavao II. Danas se pobožnost Cenakula po cijelome svijetu prakticira obično svake prve subote u mjesecu, a molitveni program sadrži najčešće misu, posvetu Bezgrešnom Srcu Marijinu i euharistijsko klanjanje.

Svrha Cenakula je da se pojedincima i kršćanskim zajednicama na cijelom svijetu izmoli dar Duha Svetoga, jer je svemu svijetu potrebno novo prosvjetljenje Duhom Svetim, kako bi se čovjek i čovječanstvo vratili Bogu pod njegovim milosnim djelovanjem.

Riječ “cenakul” u Bibliji sv. Jeronim koristi za “gornju sobu” u kojoj su učenici s Marijom, Isusovom majkom, u molitvi iščekivali dolazak Duha Svetoga, podsjetio je vlč. Miličević, te dodao kako se pobožnost Bezgrešnom Srcu Marijinu izrazito počinje prakticirati od 1917. godine, nakon Gospina ukazanja u Fatimi. Tada je Marija kazala: “Otac nebeski traži da se uspostavi pobožnost prema mojem Bezgrješnom Srcu.”

U duhovnom smislu Marijino Bezgrešno Srce je kao Noina korablja za naše vrijeme i zato je potrebno da se vjernici posvete njezinu Bezgrešnom Srcu odnosno da “uđu u tu korablju spasa”. I kao što su apostoli ponizno s Marijom očekivali dolazak Duha Svetoga, koji je temeljito preobrazio njihove živote, naglasio je na koncu mons. Miličević koji je u Hrvatskoj odgovoran za Svećenički marijanski pokret, “tako i mi danas vidimo jedini izlaz za Crkvu i za cijeli svijet upravo u pomoći Duha Svetoga, a sudionici pobožnosti u Cenakulu na jedinstven način osjećaju Marijinu majčinsku blizinu i mir koji prožima njihova srca”.