Budi dio naše mreže
Izbornik

Počela akademska godina na Visokoj bogoslovnoj školi u Rijeci

Rijeka (IKA)

Pozdravnim govorom rektora Visoke bogoslovne škole izv. prof. dr. sc. Nikole Vranješa, te blagoslovom i molitvom, u četvrtak, 1. listopada započela je akademska godina na VBŠ-u u Rijeci.

U dvorani na drugom katu Bogoslovnog sjemeništa ‘Ivan Pavao II.’ programu su nazočili članovi Uprave VBŠ-a i Bogoslovnog sjemeništa te profesori i prvi studenti:  Matija Luketić, Mario Đurić i Andrija Petrović. Primarno poslanje VBŠ-a je školovanje budućih svećeničkih kandidata koji će predavanja slušati u prostorima Bogoslovnog sjemeništa “Ivan Pavao II.” u kojemu se nalazi i Uprava VBŠ-a.

Svjesni važnosti ove ustanove i djela koje je ona započela s novom akademskom godinom, izv. prof. dr. sc. Nikola Vranješ podsjetio je na trud koji je uložen kako bi se osigurali svi uvjeti za djelovanje VBŠ-a u Rijeci. Osim toga, Uprava, uz redovne aktivnosti, zauzeto radi na izradi i budućem usvajanju drugih važnih akata poput Pravilnika o studiranju i Pravilnika o praćenju kvalitete.  “Iako se u ovome kratkom trenutku ne možemo vraćati na cijelu povijest naše ustanove koja u novije vrijeme u neprekinutom kontinuitetu seže do 1947. godine, ipak treba posebno naglasiti da se nakon 25 godina djelovanja ove ustanove u fuziji s područnim studijem Teologije u Rijeci koji se doskora gasi, danas nalazimo na sasvim osobitoj prekretnici. Nastavljamo, naime, samostalno naše nastavno-znanstveno poslanje na kanonskom području, sa sviješću da bi bez naše ustanove u budućnosti došlo u pitanje postojanje Bogoslovnog sjemeništa u Rijeci, a s time i školovanje budućih svećenika u ovom nadbiskupijskom i metropolijskom središtu”, rekao je dr. Vranješ. Dodao je da bi time došlo do osiromašenja Crkve u gradu Rijeci, kao i cijelom širem riječkom području i onim područjima koja gravitiraju  Rijeci. Bez ove ustanove u budućnosti je nezamislivo sustavno i sređeno katoličko filozofsko-teološko prezentiranje u društvu i kulturi ovoga grada, istaknuo je dr. Vranješ.

Na kraju je izrazio zahvalnost svima zaslužnima za nastavak kanonskog poslanja Visoke bogoslovne škole u Rijeci, prije svega inicijatoru, riječkom nadbiskupu mons. dr. Ivanu Devčiću te tajnici dr. sc. Nataliji Bogović na uloženom trudu u pripremama za početak novog razdoblja VBŠ-a i doprinosu u svladavanju prepreka na koje su na tom putu nailazili. Riječi zahvale na podršci uputio je i upravi Bogoslovnog sjemeništa na čelu s rektorom mr. sc. Marijom Gerićem i svim bogoslovima koji se ne školuju na VBŠ-i, ali daju nesebičnu podršku VBŠ-u. Na kraju je zahvalio profesorima, te prvim studentima koji su Visokoj bogoslovnoj školi u Rijeci darovali svoje povjerenje. „Vaš dolazak znači početak nečega novog, te neobično važnog i lijepog. Zato osobito vama, uime svih nas, želim sretan i blagoslovljen početak obrazovanja na VBŠ-u u Rijeci, a svim nastavnicima i djelatnicima puno duha i mudrosti u ostvarivanju povjerenog nam crkvenog poslanja“, rekao je dr. Vranješ.

Nakon ovog službenog dijela kojim je obilježen početak nove akademske godine na VBŠ-u, svi su sudjelovali na misi koju je u povodu početka nove akademske godine na VBŠ-u i Teologiji u Rijeci u kapeli Bogoslovnog sjemeništa predvodio riječki nadbiskup mons. dr. Ivan Devčić.