Budi dio naše mreže
Izbornik

Počela Katehetska škola za vjeroučitelje u posebnim uvjetima odgoja i obrazovanja

Zagreb (IKA)

"Učenici s višestrukim teškoćama u obitelji, školi i Crkvi" tema je dvodnevne Katehetske škole za vjeroučitelje u posebnim uvjetima odgoja i obrazovanja, otvorene 18. listopada u prostorima Nadbiskupijskoga pastoralnog instituta u Zagrebu. Školu organizira Nacionalni katehetski ured Hrvatske biskupske konferencije, u suradnji s Agencijom za odgoj i obrazovanje.

Uime organizatora, temu i svrhu Škole za IKA-u je pojasnila savjetnica pri Nacionalnom katehetskom uredu HBK Kristina Kramarić: “Katehetska jesenska škola je, kao i svaka, odgovor na konkretne potrebe vjeroučitelja i ono s čime se susreću kao izazovom u školi. Mi smo tu da im pomognemo riješiti te izazove na najbolji mogući način, nudeći im stručnu pomoć. Kad pogledamo tzv. redovnu populaciju, koliko im je potrebna podrška iz škole i obitelji, pogotovo obitelji koja je temelj svega, djeci s bilo kakvim oštećenjem, a kamoli s višestrukim teškoćama, to treba još više. Tu je jako važan naglasak na suradnji škole, obitelji i Crkve, da bi djetetu bilo dobro i da bi mu što više olakšali sve s čim se susreće”.

Predstojnik Nacionalnoga katehetskog ureda HBK dr. Ivica Pažin podsjetio je na riječi sv. pape Ivana Pavla II. o osobama s teškoćama u razvoju: “Oni su posebni svjedoci Božje blizine. Oni su posebni autoriteti koji nas uče kako se osloboditi straha od nepoznatog. Poučavaju nas istinskoj čovječnosti u kojoj ima mjesta za sve i uče nas kako se ophoditi prema drugom i drukčijem. Oni nas vode do savršenstva i s njima smo na putu postajanja, sve se više približavajući onoj slici Božjoj po kojoj smo svi stvoreni”.

Nakon otvaranja Škole, povjerenik Varaždinske biskupije za pastoral osoba s invaliditetom vlč. Leonardo Šardi izlagao je o temi “Osobe s invaliditetom u crkvenim dokumentima”, dok je doc. dr. Sonja Alimović s Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta u Zagrebu govorila o višestrukim teškoćama djece te o nastavnim metodama i prilagodbi rada s učenicima s višestrukim teškoćama.

Teme pedagoških radionica su “Digitalni obrazovni sadržaji i računalni alati u nastavi učenika s višestrukim teškoćama”, “Sustavi komunikacije u radu s djecom s višestrukim teškoćama” te “Naviještanje Radosne vijesti kod učenika s višestrukim teškoćama”.

Misno slavlje za sudionike Škole te djecu i mlade s teškoćama u razvoju u crkvi Sv. Marije na Dolcu u petak 18. listopada u 18.30 sati predvodi predsjednik Vijeća HBK za katehizaciju i novu evangelizaciju đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić.

Ključne riječi:
Katehetska škola