Budi dio naše mreže
Izbornik

Počela trodnevnica uoči svetkovine sv. Maura, zaštitnika Porečke biskupije

Poreč (IKA)

U porečkoj katedrali u petak, 18. studenog počela je trodnevnica uoči svetkovine sv. Maura, zaštitnika Porečke biskupije i grada Poreča.

Predvoditelj trodnevnice je mr. sc. don Ante Dražina, rektor Nadbiskupskog sjemeništa „Zmajević“ u Zadru. Misi je nazočio veliki broj vjernika iz porečke i okolnih župa, a koncelebrirao je katedralni župnik vlč. Mladen Pranjić.

Don Ante se u homiliji osvrnuo na čitanje iz Knjige otkrivenja. Pojasnio je kako je ta knjiga puna simbola koji kršćane ponekad stavlja u situaciju da tu knjigu preskoče i ne razmišljaju o njoj. Govoreći o samoj Knjizi otkrivenja, istaknuo je kako je ona pisana krajem 1. stoljeća kad su kršćani bili najviše progonjeni. Pisana je na način da prikazuje cijelo to vrijeme, a ponajprije budućnost Crkve do svršetka svijeta.

Don Ante je upozorio da čovjek kad uzme Knjigu, i ako je ne razumije, pojedine simbole će krivo tumačiti. „U krizama ova Knjiga ima svoje značenje, jer ona ne govori samo o propastima, o posljednjem sudu, o zvijerima, nego govori o nadi. Ova Knjiga je knjiga nade, jer u trenucima kada je najteže ona govori da Gospodar povijesti nije čovjek. Ona govori da za ono što sada proživljavamo nije rješenje u našim snagama, jer kada bi mi kao ljudi željeli nešto mijenjati, uistinu bi sve propalo. Ali Gospodar je Isus Krist“, pojasnio je.

U kontekstu spominjanja riječi „kriza“, propovjednik je pojasnio kako u grčkom jeziku „kriza“ nije problem, nedaća, već nešto što nas prokušava, propituje.

Zato kršćanin nema krizu, kršćanin ima priliku pokazati što vjeruje, kršćanin uvijek ima priliku pokazati čemu se nada, i zato bez obzira što ponekad moramo preći preko trnja, to je samo prilika da pokažemo da u Boga vjerujemo da bližnjega ljubimo i da imamo vjeru u drugi svijet, da imamo vjeru u uskrsnuće, rekao je mr. Dražina te uputio na sv. Maura koji je živio u vremenu kad su kršćani bili progonjeni, kad je bila kriza, kad su svi bili suočeni s problemima kulta. No, on je odlučio živjeti vjeru u Boga i ne klanjati se bilo kome.

„On je živio u punoj vjeri i posvećenju Bogu. Možemo misliti da je život dao u ništa. No, zašto smo se mi danas okupili, zbog nekog čovjeka koji je ubijen, ili zbog svjedočanstva? Jedan čovjek, a koliko je nas ovdje da proslavimo jedno svjedočanstvo koje je on dao za svako kršćanina“, posvijestio je propovjednik te podsjetio, kako „svaka odluka koju mi donesemo nije samo za nas. Kršćanin nije onaj koji donosi odluke za sebe, nego je kršćanin onaj koji donosi odluke i za zajednicu i za one koje dolaze poslije nas. Mi kao svećenici, vi kao vjernici dajemo primjer onima koji su uz nas, bilo vjernici, bilo nevjernici. Zato, nemojmo se bojati apokalipse, nemojmo se bojati smaka svijeta jer to je ispit, prilika da pokažemo što smo, ali ako smo pravedni, ako se trudimo biti Božji, onda se toga ne trebamo bojati, već se tomu radovati“.

Trodnevnica se u porečkoj bazilici nastavlja 19. i 20. studenog, u 17:30 započinje krunica, a u 18 sati je misa.

Na samu svetkovinu sv. Maura, u ponedjeljak 21. studenog jutarnje misno slavlje predvodit će katedralni župnik Mladen Pranjić. Središnje svečano misno slavlje s početkom u 10:30 predvodit će donedavni porečki župnik, sada zadarski nadbiskup koadjutor Milan Zgrablić. Nakon mise uslijedit će procesija ulicama grada sa svečevim relikvijama.

Svečano večernje misno slavlje u 18 sati predvodit će splitsko-makarski nadbiskup metropolit i apostolski upravitelj Porečke i Pulske biskupije Dražen Kutleša. Na kraju te mise biti će dodijeljena biskupijska priznanja zaslužnim vjernicima laicima, prema prijedlozima njihovih župnika i dekana.