Budi dio naše mreže
Izbornik

Početak Molitvene osmine za jedinstvo kršćana u Rijeci

Rijeka (IKA)

Okupljeni oko zajedničke vjere u Isusa Spasitelja, kršćani Rijeke u subotu 18. siječnja u Centru za mlade „Bl. Miroslav Bulešić” zajedno su molili te tako započeli ovogodišnju Molitvenu osminu za jedinstvo kršćana.

Prigodni program ove se godine održava pod biblijskim geslom iz Djela apostolskih: „Iskazivahu nam nesvakidašnje gostoljublje“ (Dj 27, 18 – 28, 10). Okupljeni na početku molitvenog tjedna, kršćani su zajedno pjevali i promišljali nad pročitanim svetopisamskim tekstom, blagoslovili i blagovali kruh i sol, po uzoru na tradicionalni obred Makedonske pravoslavne zajednice, te molili.

Organizator susreta i zajedničke molitve kršćana je Ekumenski odbor Grada Rijeke kojega čine predstavnici Katoličke crkve, Makedonske pravoslavne crkvene općine „Sveti car Konstantin i carica Elena”, Baptističke crkve i Evangeličke crkve, a pomogli su i članovi Centra za mlade „Bl. Miroslav Bulešić”, Udruga „Mladi za Krista”, te vjernici laici.

Domaćin susreta, voditelj Centra za mlade vlč. Josip Pende izrazio je radost zbog zajedništva koje su vjernici i predvodnici vjerničkih zajednica pokazali zajedničkom molitvom. Poruke zajedništva uputio je i svaki od predstavnika kršćanskih zajednica u Rijeci: katolički svećenik Marko Stipetić, predstavnik Makedonske zajednice Ilija Hristodulov, baptistički pastor Giorgio Grlj te evangelička pastorica Melanie Ivančević.

Na kraju molitvenog dijela zbor Makedonske zajednice otpjevao je nekoliko tradicionalnih pjesama, a susret je nastavljen i druženjem u prostorijama Centra za mlade.