Budi dio naše mreže
Izbornik

Početak nove formacijske i akademske godine u Nadbiskupskom bogoslovnom sjemeništu u Zagrebu

Zagreb (IKA)

Bogoslovi zajednice Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa u Zagrebu u pratnji svojih odgojitelja i duhovnika hodočastili su u nedjelju, 3. listopada u zagrebačku župu svetoga Josipa na Trešnjevci.

Povod hodočašća bio je želja da se u godini svetoga Josipa čitava bogoslovna zajednica na početku nove formacijske i akademske godine stavi pod svečevu zaštitu za uspjeh u bogoslovnom radu i odgoju. Bogoslovi su sudjelovali na misi koju je predvodio i na kojoj je propovijedao domaći župnik, preč. Damir Ocvirk, ujedno i nekadašnji odgojitelj u Bogosloviji.

Preč. Ocvirk u homiliji je istaknuo kako se svećenici odricanjem bračnoga života potpunim služenjem predaju Crkvi u poslanju naviještanja evanđelja. U homiliji je pozvao bogoslove na življenje kreposti strpljivosti, poniznosti i blagosti koje su krasile svetog Josipa. Župnik je naglasio primjer svetoga Josipa koji je u tišini prihvatio Božji poziv za svoj život i premda ne razumjevši, poslušao je Božji glas vršeći njegovu volju.

Na kraju mise rektor Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa preč. Željko Faltak izrekao je posvetnu molitvu svetom Josipu i na taj način posvetio cjelokupnu bogoslovnu zajednicu u novoj formacijskoj godini pod zaštitu svetog Josipa. Misno slavlje pjesmom je animirao zbor bogoslova pod vodstvom bogoslova četvrte godine Luke Cvitanovića i orguljaškom pratnjom bogoslova četvrte godine Vedrana Jakića. Nakon mise bogoslovi i odgojitelji zadržali su se na kratkom druženju i okrjepi sa župnikom i vjernicima.

Popodne istoga dana u dvorani Vijenac održan je sastanak cijele bogoslovne zajednice s rektorom, preč. Faltakom, uoči početka nove formacijske i akademske godine. Rektor je u svojem govoru bogoslovnoj zajednici predstavio nove duhovnike i u kratkom izlaganju predstavio program nove odgojne godine s posebnim osvrtom na osobni doprinos svakoga pojedinca vlastitoj formaciji i izgradnji. Naglasio je kako svake godine svi bogoslovi sukladno dokumentu o temeljnoj izobrazbi i odgoju svećeničkih kandidata Ratio fundamentalis institutionis sacerdotalis prolaze određenu etapu formacije učeći i suobličavajući se svome Učitelju i Vrhovnom Svećeniku, Isusu Kristu. Prema tome, Boga koji stvara i poziva upoznaju bogoslovi prve dvije godine formacije stvarajući tako novi stil života u etapi učeništva, dok Boga koji progovara svojom Riječju, kojega slavimo i kojem služimo, razmatraju bogoslovi preostale tri godine pripremajući se za primanje prvih službi na svojem odgojnom putu prema svećeništvu tj. u pripremi za primanje kandidature za sveti red, službu lektorata i akolitata. Rektor je također zaželio i dobrodošlicu novim djelatnicima koji će svojim radom biti u službi bogoslovnoj zajednici. Sastanak je završio molitvom blaženom Alojziju Stepincu čijeg smo se datuma beatifikacije spomenuli toga dana.