Budi dio naše mreže
Izbornik

Početak obnove samostana sv. Klare u Mikulićima

Zagreb (IKA)

Sve faze rušenja, gradnje i obnove samostana sv. Klare u Mikulićima (Kvaternikova 167) bit će predstavljene na konferenciju za medije u četvrtak 9. lipnja u 11 sati u dvorištu samostana.

Na konferenciji će govoriti s. Marija Ivana Dolinar, opatica Samostana sv. Klare, dipl. ing. Višeslav Franić, glavni projektant i arhitekt te dipl. ing. Krešo Pavković, suradnik na obnovi samostana.

U razornom potresu koji je pogodio Zagreb i bližu okolicu 22. ožujka 2020. godine nastala su ozbiljna oštećenja na starijem kompleksu samostana klarisa koji se nalazi u Zagrebu, Mikulići, Kvaternikova 167. Detaljni stručni pregled koji su proveli statičari i arhitekt ustanovio je da su se pregradni zidovi uslijed potresa odvojili od nosive konstrukcije te popucali. Drugi razorni potres, koji je 29. prosinca 2020. pogodio Petrinju, prouzročio je dodatne štete na zgradama samostana i crkve. Kuća klarisa više nije bila sigurna za boravak 17 sestara. Budući da je općenito stradali dio samostanskog kompleksa upitne mehaničke otpornosti i stabilnosti, stručnjaci su bili mišljenja da nije isplativo ulagati u taj dio samostana već ga je bilo potrebno srušiti. Ovo je prvi put da klarise moraju rušiti dio samostana od kada su se po poticaju blaženog Alojzija Stepinca doselili u taj dio Zagreba.

Ključne riječi:
samostan sv. klare