Budi dio naše mreže
Izbornik

Počinje katolička kampanja za porezne doprinose u Italiji

Rim (IKA)

Katolička Crkva u Italiji pokrenula je 2. svibnja svoju godišnju kampanju za poticanje građana na izdvajanje dijela poreza na dohodak. Za tu prigodu snimljeno je ukupno deset videa za internet i televiziju, izvijestio je Vatican News.

Osim videozapisa, kampanja se odvija i putem tiska, plakata i radija. Poruka kampanje je: „Gesti d’amore“ (Djela ljubavi) rekao je na prošlotjednom predstavljanju generalni tajnik Talijanske biskupske konferencije nadbiskup Giuseppe Baturi. Svojim doprinosom porezu na dohodak ljudi bi mogli učiniti nešto dobro za druge.

U Italiji se članovima Crkve ne naplaćuju dodatni porezi. Umjesto toga, svi obveznici poreza na dohodak – bez obzira na vjersku pripadnost – daju 0,8 posto poreza („otto per mille“) koji svakako moraju platiti za socijalne i kulturne svrhe. Građani mogu izabrati između države i nekoliko vjerskih zajednica, uključujući Katoličku Crkvu, razne evangeličke Crkve te židovske, hinduističke i budističke udruge – ali ne i nevladinu organizaciju ili društveno-političku instituciju.

U aktualnim videima za 2023. Katolička Crkva prikazuje projekte koji se podupiru prihodima od poreza od 0,8 posto. Među njima su spavaonica za samohrane majke s malodobnom djecom, banka hrane te prihvatilište za beskućnike. Novac bi trebao ići i za obnovu crkava te omogućiti mjere pomoći u inozemstvu.

Prema podacima Talijanske biskupske konferencije (CEI), nova kampanja koštala je oko milijun eura. Katolička Crkva u Italiji od doprinosa, koji je poznat pod sloganom „otto per mille“ („osam promila“), godišnje dobije oko milijardu eura, izvijestio je Vatican News.

Ključne riječi:
Italija porez